Doğu Avrupa, Alman silahlarını neden bırakıyor? Yerine Güney Kore ve ABD...
Doğu sınırında devam eden Ukrayna savaşına karşı Polonya'nın ABD ve Güney Kore ile silah anlaşmaları yapması, Doğu Avrupa'nın silah tedariki konusunda rotasını bu ülkelere çevirdiği yorumlarına neden oluyor. Bölgenin en büyük silah tedarikçilerinden biri olan Almanya ise etkinliğini yitiriyor.
Ukrayna Savaşı başladığından bu yana bu ülke ile sınırı olan Polonya da gelişmeleri dikkatle takip ediyor. Doğu Avrupa'nın en kalabalık ülkelerinden biri olan ülke, ordusunu genişletmek ve daha çok silah almak için düğmeye bastı. Ancak ordusunda Alman silahları bulunan Polonya, yeni silah tedariki için rotayı ABD ve Güney Kore'ye kırdı. Polonyalı yetkililer, Almanya yerine ABD ve Güney Kore'den daha hızlı teslimat alınabileceğini düşünüyor.
Polonya, Ukrayna ile uzun bir sınıra sahip. Ukrayna'nın tamamen Rusya tarafından işgal edilmesi durumunda Kremlin yönetimi Polonya sınırına yaklaşmış olacak. Buna karşı önlem olarak Polonya Savunma Bakanı Mariusz Blaszczak, Polonya ordusuna 110 milyar euroluk bir fon ayıracağını açıklarken, Güney Kore ve ABD ile silah anlaşmaları yapıldığını belirtti.
İlk olarak Güney Kore'den 180 adet K2 tankı ve 212 adet K9 Thunder obüs topu siparişi veren Polonya, tank siparişleri için 3.4 milyar dolar, obüs top siparişleri için 2.4 milyar dolar ödeyecek. Yedek parça ve cehpanenin de bu fiyata dahil olduğunu bildiren yetkililer, ileride tank ve obüs siparişinin artacağını ifade ediyor. Çeşitli kaynaklara göre K2 sipariş adedi 1000'i bulabilir.
Polonya sadece zırhlı araçlarla değil, Güney Kore yapımı yakın destek ve jet eğitim uçağı FA-50'den de 48 adet almayı planlıyor. Uçak Güney Kore havacılık endüstrisi ile ABD'li şirket Lockheed Martin tarafından ortak olarak geliştirilmişti.
Polonya Savunma Bakanı Mariusz Blaszczak, Güney Kore'nin yeni silahları yeterince hızlı sağlayabilecek tek tedarikçi olduğunu söyleyerek "İlk obüs ve tank teslimatlarının bu yıl gerçekleşmesi son derece önemli" dedi.
Öte yandan Polonya ABD yapımı silahlarla da ilgileniyor. Modern F-35 savaş uçakları, 250 Abrams ana muharebe tankı ve 500 Himars çoklu roketatarı Polonya'nın alışveriş listesindeki ABD silahları konumunda.
ALMANYA ETKİNLİĞİNİ YİTİRİYOR MU?
Daha önce Doğu Avrupalı ülkelerin silah satın aldığı Alman şirketleri KMW ve Rheinmetall'in ismine bu bölgedeki yeni silah anlaşmalarında pek rastlanmıyor. Üstelik alınacak ABD ve Güney Kore tanklarının, Polonya ordusundaki Alman yapımı Leopard 2 tanklarıyla değiştirilmesi planlanıyor.
Alman Güvenlik Politikaları Derneği Başkanı Hans-Peter Bartels, Alman şirketlerin anlaşmalarda yer almama durumunu "Polonya gibi ülkeler, daha hızlı silah teslimi alabildikleri için giderek ABD ve Güney Kore'nin radarına giriyorlar" şeklinde açıklıyor.
Ukrayna'ya yapılan tereddütlü silah yardımı nedeniyle Berlin, ortaklarının güvenini kaybetti. Rus ordusu Polonya veya Litvanya sınırlarına dayandığında bu ülkelerin yönetimleri Alman hükümetinin silah desteği vereceğinden şüphe duyuyor.
Polonya hükümet çevreleri, "Silahlara ihtiyacımız var ve bekleyemeyiz. Almanlar bize hızlı teslimat garantisi veremez" diyor.
24 Şubat'ta Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesi ile birçok batılı ülke Ukrayna'ya silah yardımında bulunmuştu. Ancak Almanya, müttefiklerinin aksine Ukrayna'ya ağır silah verme konusunda isteksiz davranmıştı.
Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Nisan ayında Ukrayna'ya ağır silah ihraç etmeme kararını savunmuş ve Berlin'in en yakın müttefiklerinin de bu tür silahları şu anda tedarik etmesinin pek mantıklı olmadığı sonucuna vardıklarını söylemişti.
Polonya'nın Alman silahlarına karşı olan bu tutumu diğer Doğu Avrupa ülkelerini de etkileyebilir. Zira Baltık ülkelerinden Estonya da Alman obüsü almak yerine Güney Kore'nin K-9 obüsünü tercih etti. Estonya'nın da bu kararında Almanya'nın Ukrayna'ya karşı olan tutumunun etkili olduğu belirtiliyor. Slovakya gibi küçük ülkelerin de silahlandığı göz önüne alınırsa ABD ve Güney Kore'nin bölge genelinde daha fazla satış yapması beklenebilir.
Tabi bölge ülkeleri tümden Almanya'yı terk etmedi. Çek Cumhuriyeti ve Macaristan Almanya'dan yeni silahlar almak için anlaşmalar imzaladı. Ancak bu anlaşmaların Polonya'nın yaptığının yanında çok küçük kaldığı ifade ediliyor.
Kaynaklar: Die Welt, ABC News, Financial Times, Reuters
Kaynak: Web Özel