Doğu Almanya'nın korkulan istihbarat servisi Stasi'nin James Bond'u takip ettiği ortaya çıktı

Almanya
Doğu Almanya'nın korkulan istihbarat servisi Stasi'nin James Bond'u takip ettiği ortaya çıktı

Doğu Almanya'nın istihbarat servisi Stasi'nin James Bond filmi 'Ahtapot (Octopussy)' serisinde filmin baş rolü Roger Moore'u sürekli gözetlediği, Moore'u film setinde tutuklamaya hazırlandıkları ortaya çıktı

Alman Bild gazetesinde yayımlanan belgeler, Doğu Almanya'nın istihbarat servisi Stasi'nin 10 Ağustos 1982'de Berlin'de çekim yaparken James Bond film ekibini yakından takip ettiğini ortaya koydu.

Raporda yer alan bir ifadede, film ekibinin Doğu Berlin'e açılan yedi sınır kapısından en ünlüsü olan Checkpoint Charlie'de bir sahne çekerken Berlin Duvarı sınırını yaklaşık "4 ila 5 metre" ihlal ettiği belirtildi.

Doğu Almanya'nın korkulan istihbarat servisi Stasi'nin James Bond'u takip ettiği ortaya çıktı - Resim : 1

Klasik film sahnesinde, Roger Moore siyah bir Mercedes 200 ile Robert Brown'ın canlandırdığı İngiliz istihbaratının başı olan 'M' ile tanışmak için Charlie Kontrol Noktası'na götürülürken, aynı sahne filmin yönetmeni John Glen'in isteği üzerine birkaç kez yeniden çekildi ve kullanılan araba tekrarlanan her çekimde Doğu-Batı Almanya sınırına kadar sürüldü. Doğu Almanya'nın komünist devletini yöneten korkulan ve acımasız istihbarat teşkilatının, otomobilin her hareketini takip ettiği anlaşıldı. 

Stasi görevlilerinin raporunda şöyle denildi: "Araç dönerken eyalet sınırını dört kez yaklaşık 4 ila 5 metre ihlal etti." 10 Ağustos 1982'de 07:30-13:33 saatleri arasında çekilen bir sahneyle ilgili bir başka raporda ise, "Sınır geçiş noktasının batı apronunda 12 araç belirdi, çoğu Zimmerstrasse 19 a'daki evin arkasındaki otoparka park etti." denildi. 

Doğu Almanya'nın korkulan istihbarat servisi Stasi'nin James Bond'u takip ettiği ortaya çıktı - Resim : 2

Stasi, 1950'de kurulan ve 1989'da 100 bine yakın çalışanı olan, ancak 1990'da Berlin Duvarı'nın yıkılıp Almanya'nın birleşmesiyle dağılan eski Doğu Almanya'nın resmi gizli teşkilatıydı.

Doğu Almanya'nın korkulan istihbarat servisi Stasi'nin James Bond'u takip ettiği ortaya çıktı - Resim : 3

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Doğu Almanya'da KGB ajanı olarak görev yaptığı sırada kendisine verildiği belirtilen Doğu Almanya Devlet Güvenlik Bakanlığı (Stasi) kimlik kartı ortaya çıkmıştı.

Doğu Almanya'da Sovyetler Birliği'nin ajanı olarak görev yapan Putin'in kimliği 1985'te aldığı anlaşılmış, Bakanlık, sıradan vatandaşları izlemek ve birbirleri hakkında bilgi sızdırmaları için teşvik etmekle ün salmıştı.

Kaynak: Haber Global TV

Doğu almanya Stasi James Bond Ahtapot Roger Moore