37 idam kararı, 3'ü ABD vatandaşı, Belçikalı, Kanadalı ve İngiliz de var

Ajans Bizim
Kongo Demokratik Cumhuriyeti
37 idam kararı, 3'ü ABD vatandaşı, Belçikalı, Kanadalı ve İngiliz de var
Reuters

Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde (DKC) bir askeri mahkeme, aralarında üç ABD vatandaşının da bulunduğu 37 kişiyi Mayıs ayındaki başarısız bir darbeye katıldıkları gerekçesiyle idama mahkum etti.

Mahkeme başkanı Freddy Ehume canlı yayında okuduğu kararda “Mahkeme en ağır cezayı veriyor: Suç ortaklığı için ölüm cezası, saldırı için ölüm cezası, terörizm için ölüm cezası” dedi.

Aralarında bir İngiliz, Belçikalı ve Kanadalı'nın da bulunduğu sanıkların kararı temyiz etmek için beş günleri var. Haziran ayında başlayan davada 14 kişi beraat etmişti.

Altı yabancıyı savunan avukat Richard Bondo, “Bu karara temyizde itiraz edeceğiz” dedi.

Darbe girişimi sırasında askeri yetkililer, silahlı kişilerin 19 Mayıs'ta başkent Kinşasa'daki bir cumhurbaşkanlığı ofisini kısa süreliğine işgal ettiklerini söylediler. Liderleri ABD'de yaşayan Kongolu siyasetçi Christian Malanga güvenlik güçleri tarafından öldürülmüş, iki güvenlik görevlisi de başarısızlıkla sonuçlanan kalkışmada hayatını kaybetmişti.

Kendisini “Yeni Zaire'nin Başkanı” olarak tanımlayan Malanga, zengin bir işadamı, siyasetçi ve Kongo ordusunda bir dönem yüzbaşı olarak görev yapmıştı. Malanga 2011 yılında parlamento seçimlerine katılmış ancak eski Cumhurbaşkanı Joseph Kabila tarafından tutuklanarak birkaç hafta gözaltında tutulmuştu.

Malanga serbest bırakıldıktan sonra ABD'ye gitti ve burada muhalefetteki Birleşik Kongo Partisi'ni (UCP) kurdu. Yıllar boyunca Afrika'da dini özgürlük için kampanyalar yürüttü ve Avrupa'daki genç Afrikalılar için yolsuzlukla mücadele eğitim girişimlerine öncülük etti.

Devlet Başkanı Felix Tshisekedi, lojistik sorunlar, usulsüzlükler ve şiddet olaylarıyla gölgelenen seçimlerin ardından Ocak ayında ikinci dönem için yemin etti.

Batı ve Orta Afrika son birkaç yıldır bir dizi darbe yaşadı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Kongolu yetkililere yargılamanın uluslararası standartlara uygun olmasını sağlamaları çağrısında bulunmuştu. İnsan Hakları İzleme Örgütü Orta Afrika Direktörü Lewis Mudge başarısız darbeden kısa bir süre sonra yaptığı açıklamada “Kongo ve bölge darbeler ve darbe girişimleriyle dolu bir mirasa sahip. Kongo hükümeti bu krizi insan hakları ve hukukun üstünlüğüne bağlılığını göstermek için bir fırsat olarak değerlendirmelidir” dedi. 

Malanga'nın oğlu Marcel Malanga, Utah'ta birlikte lisede futbol oynadıkları Taylor Thompson ve merhum Malanga'nın iş ortağı Benjamin Zalman-Polun ile birlikte idama mahkum edildi.

Marcel Malanga daha önce mahkemeye, babasının kendisini katılmaması halinde öldürmekle tehdit ettiğini söylemişti. Ayrıca mahkemeye, yıllardır görmediği babasının daveti üzerine Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ni ilk kez ziyaret ettiğini söylemişti.

Mahkum edilen bir diğer sanık ise Belçikalı bir askeri uzman.