Darbe girişimi iddiası! Eski Ürdün Veliaht Prensi ses kaydı yayınladı: Emirlere uymayacağım!

Darbe girişimi iddiası! Eski Ürdün Veliaht Prensi ses kaydı yayınladı: Emirlere uymayacağım!

Cumartesi gecesi Ürdün'de, eski Veliaht Prensi Hamza bin El Hüseyin, güvenlik nedeniyle ev hapsine alınmasının ardından yayınladığı ses kaydında "emirlere uymayacağını" söyledi.

Ürdün’de cumartesi gecesi eski Veliaht Prensi Hamza bin El Hüseyin ev hapsine, eski bir bakan da dahil olmak üzere 20 kişi güvenlik nedeniyle gözaltına alınmıştı. Gözaltıların ardından ülkede yaşanan siyasi karışıklık devam ediyor. Prens Hamza, yeni bir ses kaydı yayınladı. Prens Hamza, yeni paylaştığı bir ses kaydında özgürlüğünü kısıtlayan herhangi bir karara itaat etmeyeceğini açıkladı. Eski Veliaht Prens Hamza, "Tabii ki ‘dışarı çıkamazsın’, ‘tweet atamazsın’, ‘insanlarla iletişim kuramazsın’ dediklerinde itaat etmeyeceğim" ifadesini kullandı.

RUSYA VE AB'DEN DESTEK

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Ürdün’de darbe girişimi iddiasıyla 20 kişinin gözaltına alınmasının ardından Ürdün Kralı 2. Abdullah'ın ülkede istikrar çabalarına destek verdiklerini bildirdi. Bakanlıktan yapılan açıklamada, Moskova’nın “Ürdün’de istikrarı ve güvenliği baltalama girişimiyle” ilgili gelişen olayları dikkatle takip ettiği belirtildi. Açıklamada, “Ürdün’ün meşru otoritelerinin ve şahsen Kral 2. Abdullah’ın ülkedeki istikrarı ve düzeni sağlama çabalarını destekliyoruz.” ifadelerine yer verildi.

Avrupa Birliği (AB), Ürdün'de darbe girişimi iddiasıyla 20 kişinin gözaltına alınmasının ardından Ürdün Kralı 2. Abdullah'a destek verdiklerini bildirdi. AB Komisyonu sözcülerinden Nabila Massrali, sosyal medyadaki mesajında, Ürdün'deki olayları yakından takip ettiklerini bildirdi. AB ile Ürdün'ün güçlü ve sağlam bir ortaklığa sahip olduğunu belirten Massrali, "Ürdün'ü ve Ürdan halkını desteklemeye devam edeceğiz. AB, Kral 2. Abdullah'a ve onun bölgedeki ılımlı rolüne tam destek vermektedir." ifadesini kullandı.

ÜRDÜN KRALİÇESİ: GERÇEKLER ORTAYA ÇIKARILSIN

Ürdün'ün eski Kraliçesi Nur el-Hüseyin, oğlu Prens Hamza bin Hüseyin'in ev hapsinde tutulması ve üst düzey isimlerin gözaltına alınmasının ardından yaptığı açıklamada, "gerçeklerin ortaya çıkarılması ve adaletin sağlanması" çağrısında bulundu.

Prens Bin Hüseyin'in annesi Kraliçe Nur, Twitter hesabından paylaştığı mesajla, Ürdün'de dün gerçekleştirilen gözaltılara tepki gösterdi.

Kraliçe Nur, "Bu çirkin iftiraya uğrayan tüm masumlar için gerçeklerin ortaya çıkarılmasını ve adaletin sağlanmasını diliyorum. Allah onları korusun ve esirgesin." ifadelerini kullandı.

Eski Ürdün Kralı Hüseyin'in son eşi Kraliçe Nur, ülkesinin yanı sıra dünya çapında da tanınırlığa sahip.

NE OLMUŞTU?

3 Nisan akşamı Ürdün'de Kral 2. Abdullah'a yönelik bir komplo girişimi nedeniyle üst düzey kişilerin gözaltına alındığı yönünde iddialar gündeme geldi. Washington Post gazetesi, Ürdün'de "ülkenin istikrarına tehdit oluşturduğu gerekçesiyle" 20 kişinin gözaltına alındığını ve Kral 2. Abdullah'ın kardeşi Prens Hamza bin Hüseyin'in de Amman'daki evinde gözetim altında tutulduğunu ileri sürmüştü.

Ürdün Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Ahmed el-Huneyti ise Hamza bin Hüseyin'in gözaltına alınmadığını ancak kendisinden ülkenin güvenliğine zarar verebilecek faaliyetlerini durdurmasının istendiğini belirtmişti.

Ürdün resmi ajansı PETRA'da yer alan haberde ise eski Kraliyet Divanı Başkanı Basım İbrahim Avadallah ve beraberindeki bazı kişilerin güvenlik nedenleriyle gözaltına alındığı bildirilmişti.

Prens Bin Hüseyin, 1999-2004 yıllarında Veliaht Prenslik yapmış ancak daha sonra bu makama, Kral 2. Abdullah'ın büyük oğlu Hüseyin bin Abdullah geçmişti.​​​​​​​

PRENS HAMZA KİMDİR?

Ürdün'deki darbe girişimi iddiasıyla evinde gözetim altında tutulan Kral 2. Abdullah'ın kardeşi ve eski Veliaht Prens Hamza bin Hüseyin, mevcut yönetimi "yolsuzlukla" eleştirirken, aşiretlerle güçlü bağ kurmak isteyen Kraliyet mensubu olarak öne çıkıyor.

Ürdün'de 6 yıl veliaht görevinde bulunan ve askeri alanda kariyer yapan Hamza bin Hüseyin ile eski Kraliyet Divanı Başkanı Basım Avadallah'ın isimleri darbe girişimi iddiasıyla dün bir anda dünya gündemine oturdu.

Ülkedeki yetkili makamlar, Bin Hüseyin'in darbe girişimiyle iltisaklı olduğu yönündeki iddiaları yalanlarken, uluslararası basında ise aksi iddia edildi. Evinden dışarı çıkmasına izin verilmeyen Bin Hüseyin'in söz konusu başarısız darbe girişiminin arkasında yer alan yetkililerden biri olduğu öne sürülüyor.

Mart 1980'de dünyaya gelen 41 yaşındaki Bin Hüseyin, 1999-2004 yılları arasında Ürdün Veliaht Prensi unvanını taşırken, orduda da subay olarak görev yaptı. 6 yıl veliahtlık görevini sürdüren Bin Hüseyin, Kral 2. Abdullah'ın resmi mektubuyla bu görevden azledildi. Kral 2. Abdullah, kardeşinin yerine veliahtlık unvanını 26 yaşındaki en büyük oğlu Hüseyin bin Abdullah'a verdi.

ASKERİ ALANDA UZMANLAŞTI, PEK ÇOK ÜLKEDE ASKERİ KURSLARA KATILDI

Bin Hüseyin, ilkokulu Ürdün'de okuduktan sonra eğitimine İngiltere'de devam etti. İngiliz Sandhurst Kraliyet Askeri Akademisi'nden 1999'da başarıyla mezun oldu. Mezuniyetinin ardından Ürdün Silahlı Kuvvetleri'nde subay olarak yer alıp, Zırhlı Tugay'da görev yaptı. Bin Hüseyin ayrıca İngiltere, Polonya, Almanya ve ABD'de çeşitli askeri kurslara katıldı.

ABD'deki Harvard Üniversitesi'nden de 2006'da mezun olan Bin Hüseyin, 2011'de İngiltere'deki King's College London Üniversitesi'nde savunma alanında yüksek lisans yaptı.

Paraşütçülük, keskin nişancılık ve helikopter pilotluğu kurslarına katılarak askeri beceri ve deneyimini zenginleştiren Bin Hüseyin, Ürdün ordusunda tuğgeneral rütbesine yükseldi. Bin Hüseyin ordudaki tuğgeneral görevine ek olarak Aralık 2017'de Ürdün Genelkurmay Başkanı'na danışman olarak atandı.

Yurt içi ve dışında çeşitli resmi görevlerde Kral 2. Abdullah'ı temsil eden 41 yaşındaki Prens Hamza bin Hüseyin, Enerji Sektörü Kraliyet Danışma Komitesi Başkanlığını ve Ürdün Basketbol Federasyonunun onursal başkanlığını yürütüyor. Bin Hüseyin, ayrıca Kraliyet Otomobil Müzesi ve Kraliyet Hava Sporları Kulübü Mütevelli Heyeti'ne başkanlık ediyor.

KRALİYET AİLESİNİN AKSİNE AŞİRETLERLE GÜÇLÜ BAĞ KURUYOR

New York Times gazetesi 2012 yılında, Ürdün'de Arap Baharı'nın başlarında yaşanan olaylarda Ürdünlülerin kral olarak Bin Hüseyin'i görmek istediğini yazmıştı.

Gazete o dönem ayrıca, Kral Hüseyin'in vefat etmeden önce Bin Hüseyin'i halefi olarak tercih etmeye meyilli olduğunu ancak henüz okulda olması nedeniyle onu "veliaht" olarak tayin etmek istediğini ileri sürdü.

Bin Hüseyin, özellikle 2018'den itibaren ülkedeki farklı aşiret liderlerini sık sık ziyaret edip onlarla fotoğraf çektiriyor. Kraliyet ailesi halka mesafeli olmakla eleştirilirken Bin Hüseyin ise tam aksine aşiretlerle güçlü bağ kurmaya çalışıyor. Kral Hüseyin'in dördüncü eşi Nur'dan olan eski Veliaht Prens'in yaptığı iki evlilikten 6 çocuğu bulunuyor.

Kaynak: AA

Ürdün ev hapsi