Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kuala Lumpur'da açıklamalarda bulundu!

2019 Kuala Lumpur Zirvesi'nin ikinci gününde katılımcı ülkelerin liderleri konuşma yapıyor. Bu kapsamda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, katılımcılara hitap etti

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından satır başları;

1.7 milyarlık nüfusuyla dünya nüfusunun 4'te birini oluşturan Müslüman nüfusunu, bu nüfusun harekete geçmesine engel olan konuları ele alacağız. 

İslam dünyasını belli aralıklarla aynı çatı altında buluşturan platformların en büyük eksikliği bir araya gelme konusudur. Coğrafyamızın lime lime edilmesine engel olamıyorsak sorun budur. İslam dünyası zayıf, çaresiz asla değildir. Rakipleriyle arasında hiçbir fark yoktur. İslam dünyası diğer ülkelere kıyasla çok daha iyi durumdadır. 

Kendi hatalarımız için başkalarını suçlamak kolaycılık olacaktır. Müslümanlar 2 asırdır ne çekmişse kolaycılığa kaçmaktan çekmiştir. 

Coğrafyamızda yaşanan hemen her olaydan en çok biz etkileniyoruz. Suriye'de 3 milyon 700 bin kardeşimize sahip çıkıyoruz. Cenevre'deki zirvede hem Suriye'de hem bölgede yaşananlara dikkat çektim. Küresel sorunlara çözüm bulunması gerektiğini ifade ettim. 

Sadece konuşmakla, sorunları tespitle kalmadık, aldığımız kararların takibini yaparak, İsrail'in kural tanımaz hareketlerini takip ettik. Her türlü hukuksuzluğa tepki gösterdik. 

Ülkemizi terörle, sokak olaylarıyla dize getirmeye çalıştılar. Besleyip büyüttükleri FETÖ'cü taşeronlarla bizi yolumuzdan alıkoymak istediler. Tırlar dolusu silah vererek ülkemizi terör koridoruyla kuşatmaya çalıştılar. Terör, darbe, ekonomik yaptırımlarla bunu yapmaya çalıştılar. Onlar üzerimize geldikçe biz daha gür bir sesle dünya 5'ten büyüktür diyoruz. 

350 milyon kardeşimiz aşırı yoksulluk şartlarıyla hayatta kalmaya çalışıyor. Dünya genelinde okuma yazma oranı yüzde 82.5 iken, İslam dünyasında yüzde 70 civarında devam ediyor. Şu an dünya genelinde yaşanan çatışmalarda ölenlerin yüzde 94'ünü Müslümanlar oluşturuyor. 

Sürekli sorunları konuşmak yerine bunlara deva olacak çözümlere odaklanmalıyız. Savunma, enerji, ileri teknoloji başta olmak üzere işbirliğimizi daha da ilerletmeliyiz. 

Recep Tayyip Erdoğan Kuala Lumpur Zirvesi Malezya