Cumhurbaşkanı Erdoğan: Dışa bağımlılığımızı yüzde 30'a çektik

Malezya'da Kuala Lumpur Zirvesi'nde liderler bir araya geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, özellikle iki ülkenin birbiriyle geliştirmesi mümkün konulara değindi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından satır başları;

Genel olarak hemen her konuda benzer tespitler yaptığımızı, fikirlerimizin örtüştüğünü görüyoruz. Asıl mesela bunlara çözüm bulmaktır. Birlikten neler yapabiliriz sorusuna odaklanmamız gerektiğini düşünüyoruz. Yabancı paralarla ticaret yerine, milli paralarla ticarete odaklanmalımız gerektiğini öngörüyoruz.

Ticaret savaşlarının konuşulduğu bir dönemde milli paralarla ticaret meselesi aciliyet kazanmıştır. Sizlerle beraber çalışmaya hazırız. Fazi yerine üretimi, ticareti merkeze alan alternatif finans kaynaklarında Malezya'nın öncü bir konumu var. Gerek kamu, gerekse özel bankalarımız aracılığıyla sukuk gibi faizsiz modelleri yaygınlaştırdık. Faizsiz finans alanında ülkelerimiz arasında çok ciddi uyum olduğuna inanıyorum.  

Teknoloji ve inovasyon meselesinde hassasiyetle üzerinde durmamız gereken bir diğer alandır. Rekabetçi bir alan olarak bize geri döndüğü aşikardır. Biz de bunu savunma sanayi alanında çok yakından tecrübe ettik. 2013'te yüzde 80'e varan dışa bağımlılığımızı şu an yüzde 30'a çekmiş bulunmaktayız. Silahlı insansız hava aracı alanında en ileri teknolojiye sahip 4 ülkeden biriyiz.   

Müslümanlar olarak son derece genç ve dinamik bir nüfusa sahibiz. Eğitim konusunda ciddi sıkıntılarımız bulunuyor. Gerek okuma yazma, gerekse kız çocuklarının okullaşmasında dünya genelinin altındayız. Ayrıca üniversitelerimiz kendi aralarında işbirliğini artırabilir. Düşünce kuruluşlarımızın birbiriyle temaslarını teşvik edebiliriz. Özellikle kız çocuklarımızın eğitimi açısından ortak çalışma yürütebiliriz. 

cumhurbaşkanı erdoğan Malezya Kuala Lumpur Zirvesi