Çoğu kişi adını bile duymamış olabilir! Guyana nasıl dünyanın en fazla büyüyen ülkesi olacak?

Guyana
Çoğu kişi adını bile duymamış olabilir! Guyana nasıl dünyanın en fazla büyüyen ülkesi olacak?
Guyana'nın başkenti Georgetown. Fotoğraf: Shutterstock

Güney Amerika ülkesi Guyana petrol üretimi sayesinde 2022 yılında yüzde 58 ile en fazla büyüyen ülke olacak. 2015'ten bu yana 11,2 milyar varil petrol rezervi keşfedilen ülkenin 2023 ile 2026 arasında ortalama yüzde 30 büyümesi bekleniyor.

Geride bırakmaya hazırlandığımız 2022'de dünya üzerinde ekonomisi en çok büyüyecek olan ülke hangisi? Bu ülke kimsenin aklına gelmeyecek, hatta çoğu insanın adını bile bilmediği bir ülke. Güney Amerika'nın en fakir ülkelerinden biri olan Guyana'nın belki haritada yerini çok az kişi bilmekte ancak Guyana'nın IMF tahminlerine göre 2002 sonunda yüzde 58 büyümesi bekleniyor.

Güney Amerika'nın kuzeyindeki sahil şeridinde bulunan ülke 210 bin kilometre kare arazi üzerine kurulu. Ülkenin etrafında Surinam, Brezilya ve Venezuela bulunuyor. 780 bin nüfuslu Guyana, Güney Amerika ana karasında resmi dili İngilizce olan tek ülke. Amazon ormanlarının en balta girmemiş kısımlarının bulunduğu Guyana, birçok nadir bitki ve hayvan türüne de ev sahipliği yapıyor.

Çoğu kişi adını bile duymamış olabilir! Guyana nasıl dünyanın en fazla büyüyen ülkesi olacak? - Resim : 1

Guyana'da 2015'ten bu yana yaklaşık 11,2 milyar varil petrol keşfedildi. Bu miktar dünya çapındaki tüm yeni petrol keşiflerinin neredeyse üçte birine eş değer iken, Guyana açık deniz petrol keşifleri konusunda dünya lideri konumuna geldi. Araştırmalar, ülkenin birkaç yıl içinde Amerika Birleşik Devletleri, Meksika ve Norveç gibi petrol devlerini geride bırakarak dünyanın en büyük beş açık deniz petrol üreticisinden biri olmasını bekliyor.

Çoğu kişi adını bile duymamış olabilir! Guyana nasıl dünyanın en fazla büyüyen ülkesi olacak? - Resim : 2
Amazon Ormanları'nın bir kısmı Guyana'da bulunuyor. Fotoğraf: Shutterstock

KİŞİ BAŞINA DÜŞEN GELİR İKİ KATINA ÇIKACAK 

Önümüzdeki on yıl içinde, nüfusu göz önüne alındığında Guyana'da kişi başına düşen varil sayısına göre; diğer tüm petrol üreticisi ülkelerden daha fazla petrol üretilmesi bekleniyor. Yakında bu unvan Kuveyt'ten Guyana'ya geçebilir. 10 yıl içinde sadece hükümetin petrol kazancı sayesinde kişi başına düşen gelir yıllık 21.000 doları geçebilir. Günümüzde kişi başına düşen yıllık gelir bu rakamın yarısı kadar. Ancak tarihsel olarak Güney Amerika'nın en fakir ülkelerinden biri olan Guyana'nın şu anki kişi başına düşen yıllık geliri dünya ortalamasının üzerinde.

Uluslararası para fonu IMF, 2022 yılında Guyana ekonomisinin yüzde 58 büyüyeceğini açıkladı. Petrol sektörünün yardımıyla ülkenin 2023 ile 2026 arasında ortalama yüzde 30 büyüyeceği tahmin ediliyor.

HEDEF KARBON SALINIMINI AZALTMAK 

Guyana'nın ürettiği varil başına ortaya çıkan karbon miktarı, dünyadaki petrol üreticilerinin ortalamasının yarısından düşük. Ve gün geçtikçe Guyana'nın petrol üretiminden ortaya çıkan karbon miktarı da düşmeye devam ediyor. Hükümet de bu konuya yakın bir hassasiyet göstermekte. Devlet Başkanı Irfaan Ali, ABD gezisinde yaptığı açıklamada, petrolden elde edilen geliri madencilik, turizm ve tarım gibi başka sektörlerde kullanmayı planlayarak petrol gelirlerine bağlı olmayan bir ekonomi yaratmayı, böylece karbon salınım miktarını azaltmayı hedefliyor.

Devlet Başkanı Ali "Guyana gelişmekte olan bir hidrokarbon piyasası olsa da, ekonomimiz hidrokarbona dayalı olmayacak" diyerek ekonominin petrole dayalı olmayacağını ifade ediyor. Ali, altın, elmas, boksit ve bakır madenlerini ekonomiye kazandırmaya yönelik yollar ve gerekli altyapıyı inşa etmek için petrol gelirinden gelen fon akışını kullanmayı planladığını söylüyor. Guyana Devlet Başkanı, bu yatırımları yaparken ülkenin Amazon yağmur ormanlarını da korumak için tüm adımları atacağını vurguluyor.

Çoğu kişi adını bile duymamış olabilir! Guyana nasıl dünyanın en fazla büyüyen ülkesi olacak? - Resim : 3
Guyana Devlet Başkanı Irfaan Ali, petrol gelirlerini başka sektörlere harcayacaklarını duyurdu. Fotoğraf: Reuters

Öte yandan IMF'nin yöneticileri de artan petrol üretiminin kalkınma ihtiyaçlarını karşılamaya ve ekonomiyi düzeltmeye yardımcı olabileceği konusunda hemfikir. Ancak IMF yetkilileri Guyana'nın dalgalı petrol fiyatları, yavaşlayan küresel ekonomi ve kaynak yönetimindeki olası zorluklardan oluşan risklerle karşı karşıya olduğunu söylüyor. Yöneticiler petrol gelirlerinden elde edilen fonun teknik yardımı ile desteklenen, ihtiyatlı politikalara ve yapısal reformlara duyulan ihtiyacın altını çizdiler.

IMF, Guyana'nın artan petrol gelirlerini "kısıtlamasını" ve ihtiyatlı yönetimini memnuniyetle karşıladı. Ülkeye üretim arttıkça mali ve döviz piyasalarını geliştirmesini tavsiye ederek, para politikasında olası bir nihai revizyon önerdi.

Kaynaklar: El Pais, Bloomberg, Reuters

Kaynak: Web Özel