Çin, Uygur Türkleri zulmünü anlatan belgeleri yok etmeye başladı!

Çin, Uygur Türkleri zulmünü anlatan belgeleri yok etmeye başladı!

Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde yaşananlara ilişkin Çin yönetimine ait 403 sayfalık resmi belgenin New York Times gazetesine sızmasının ardından Çin'in verileri imha operasyonu düzenlediği belirtildi

New York Times tarafından yayımlanan belgede, Çin yönetiminin, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki güvenlik birimlerine, nasıl hareket etmeleri gerektiğine dair verdiği detaylı talimatlar dikkati çekmişti.

Yerel hükümet çalışanlarıyla bağlantılı 4 kaynağa dayandırılan haberlerde, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki hükümet, Uygurlar başta olmak üzere Müslüman azınlıklardan 1 milyon kişinin tutulduğu kaydedilen toplama kamplarına dair gizli belgelerin basına sızmasının ardından üst seviyede toplantılar düzenleyerek, eldeki verileri silip belgeleri imha etti.

"Bölge sakinlerinin gözaltı statülerini de gösteren hassas kişisel bilgileri içeren belgelerin yakılması, çeşitli devlet dairelerinde bilgisayarların atılması, gizli bilgilerin yönetiminin sıkılaştırılması, kamplara ilişkin tüm bilgilerin internet bağlantısı olmayan veri tabanlarında saklanması ve hacker girişini engellemek için kısıtlı erişim sunulması." gibi önlemlerin yer aldığı belirtilirken, bilgi transferi konusunda da ciddileştikleri ifade edildi. 

O BELGELERDE YER ALAN İFADELER...

ÇİN'İN UYGUR TÜRKLERİ'NE YÖNELİK BASKISI

Çin'de son yıllarda Uygur Türklerinin yaşadığı Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde eğitim merkezi adı altında faaliyet gösteren kamplar ile Uygurların kimlik ve kültürlerine yönelik ihlaller uluslararası kamuoyu tarafından eleştiriliyor. 

BM İnsan Hakları Konseyine üye 22 ülke, temmuz ayında Çin'in, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki Uygur Türkleri ve diğer azınlıklara yönelik muamelesinin eleştirildiği ve kitlesel gözaltıların durdurulması çağrısına yer verilen bir mektubu imzalamıştı. 

İnsan Hakları İzleme Örgütünün raporunda, son iki yılda Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde çok sayıda kişinin "önleyici polisiye tedbir" adı altında suçsuz yere alıkonulduğu ve siyasi bakımdan tehlikeli olarak değerlendirilen bireylerin herhangi bir yargı kararı olmaksızın toplama kamplarına gönderildiği belirtilmişti. 

BM ve diğer uluslararası örgütler, kampların incelemeye açılması çağrılarını yinelerken, Çin şu ana kadar kendi belirlediği birkaç kampın az sayıda yabancı diplomat ve basın mensubu tarafından kısmen görülmesine izin verdi. Çin makamları, BM yetkililerinin doğrudan bilgi almak amacıyla bölgede serbestçe inceleme yapma talebini geri çeviriyor.

Çin