Çin TV'sinde Selçuk Bayraktar yorumu: Türkiye'nin Steve Jobs'u

İHA
Çin TV'sinde Selçuk Bayraktar yorumu: Türkiye'nin Steve Jobs'u

Çin Merkezi Televizyonu'nda (CCTV) yayınlanan bir programda değerlendirmelerde bulunan Çinli savunma uzmanı Song Yichang, Baykar Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar ile ilgili "Türkiye, insansız hava aracı (İHA) alanında bir deha çıkardı Selçuk Bayraktar." diyerek Apple'ın kurucusu Steve Jobs'a benzetti

Çinli popüler bilim yazarı Song Yiçang, Selçuk Bayraktar'ı "SİHA alanında deha" olarak nitelendirdi. Song, "Bayraktar'ın SİHA savaşındaki konumu, Steve Jobs'un akıllı telefon teknolojisindeki konumu gibi" dedi.

Çin Merkezi Televizyonu’nda (CCTV) yayınlanan bir programda değerlendirmelerde bulunan Çinli savunma uzmanı Song Yichang, Baykar Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar ile ilgili olarak "Türkiye, insansız hava aracı (İHA) alanında bir deha çıkardı Selçuk Bayraktar. Bayraktar, için Türkiye’de ‘İHA’ların babası’ denebilir. Bayraktar’ın İHA alanındaki konumu, (Apple şirketinin kurucusu) Jobs’un akıllı telefon alanındaki konumuna çok benziyor. Şahsen, bunu Jobs’un akıllı telefon alanında birinci olmasına benzetiyorum" ifadelerini kullandı.

Song Yiçang ayrıca, "Jobs'un Apple ile telefon alanına girmesi ve sonrasında akıllı telefon teknolojisinde ilk sıraya yerleşmesine benziyor." değerlendirmesini de yaptı.

Programda, Bayraktar’ın eğitimi ve kariyeriyle ilgili ayrıntılı bilgiler aktaran Song, Bayraktar'ın ABD'deki eğitimi sırasında SİHA'ların yazılım ve elektroniği konularında uzmanlaştığını, daha sonra ülkesine döndüğünü anımsattı.

Çinli uzmanın, programdaki yorumları, Çin’in Twitter’ı olarak bilinen Weibo başta olmak üzere farklı sosyal medya platformlarında da büyük ilgi gördü.Yazar Song'un "A Lonely Queen of the North", "The Empires On the Sea", "Flames on the Sea" ve "Sailing to the Deep Ocean" adlı kitapları bulunuyor.

SELÇUK BAYRAKTAR KİMDİR?

Selçuk Bayraktar, 1980 yılında İstanbul‘un Sarıyer ilçesinde ortanca çocuk olarak doğmuştur. Aslen Trabzonludur. Haluk Bayraktar ve Ahmet Bayraktar adlarında kardeşleri vardır. Babası Baykar Makine'nın sahibi Özdemir Bayraktar‘dır. 1990'lı yıllarda siyaset yapan baba Özdemir Bayraktar o yıllarda Recep Tayyip Erdoğan ile tanıştı.

Selçuk Bayraktar, 1997 yılında Robert Kolej'den mezunarasında İTÜ Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği bölümünde lisans eğitimine devam etti. Üniversite eğitimi esnasında University of Pennsylvania'nın GRASP laboratuvarından staj kabulü aldı. Staj kapsamında almış olduğu burs teklifiyle, yüksek lisans eğitimini 2002-2004 arasında Upenn'de sürdürdü. University of Pennsylvania‘da insansız uçaklar üzerine master, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde (MIT) robotik kontrol sistemleri konusunda doktora yaptı. Aynı zamanda ödüllü akademisyen Prof. Dr. George Pappas'ın yardımcısı olarak araştırma asistanlığı görevini sürdürdü.

Araştırmaları kapsamında dünyada ilk kez İHA‘ların formasyon uçuşu deneyleri, hava-yer robot takımlarının koordinasyonu, uçuş kontrol ve güdüm sistemleri konularında bilimsel yayınlara konu olan çalışmalar gerçekleştirmiştir.

Yüksek lisans eğitimini tamamladıktan sonra çalışmaları esnasında göstermiş olduğu üstün başarılardan dolayı MIT (Massachusetts Institute of Technology)'de burslu oıştır. Doktora eğitimi sürecinde İnsansız Helikopter Sistemlerine agresif manevra yapma kabiliyeti kazandıracak otomatik uçuş kontrol algoritmaları alanında çalışmalar yürütmüştür.

İHA'LAR ÜZERİNDE ÇALIŞIYOR

2007 yılından bu yana Baykar Makina bünyesinde teknik müdürlük (CTO) görevini yürütmektedir. Baykar bünyesinde Milli ve Özgün olarak geliştirilen İnsansız Hava Aracı Sistemleri'nin aviyonik sistem mimarisi, uçuş kontrol, seyrüsefer algoritmalarının geliştirilmesi, sistem kinematiği ve dinamikleri, elektronik donanım ve gömülü yazılım geliştirme vb. konularda çalışmaktadır.

Taktik İnsansız Hava Aracı olan Bayraktar, 17 Aralık 2015 tarihinde Roketsan şirketinin geliştirdiği füzeyi atmış ve 2 adet Roketsan MAM-L güdümlü füzesi yüklü şekilde yapılan atış testinde %100 isabet ile hedefleri vurmuştur.

Selçuk Bayraktar 2007 yılından bu yana Baykar Makina bünyesinde teknik müdürlük (CTO) görevini yürütmektedir. Baykar bünyesinde Milli ve Özgün olarak geliştirilen İnsansız Hava Aracı Sistemleri'nin aviyonik sistem mimarisi, uçuş kontrol, seyrüsefer algoritmalarının geliştirilmesi, sistem kinematiği ve dinamikleri, elektronik donanım ve gömülü yazılım geliştirme vb. konularda çalışmaktadır.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kızı Sümeyye Erdoğan ile 14 Mayıs 2016 cumartesi günü evlenen Bayraktar 1 kız çocuğu babasıdır.

Kaynak: AA

Selçuk Bayraktar baykar Steve Jobs