Çin, koronavirüsle nasıl mücadele ediyor? Vuhan'da 2 günde yalnızca 2 vaka!

koronavirüs
Çin, koronavirüsle nasıl mücadele ediyor? Vuhan'da 2 günde yalnızca 2 vaka!

Yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) merkez üssü konumundaki Çin'in Vuhan kentinde salgınının başlamasından bu yana ilk kez iki gün üst üste yalnızca birer vakanın tespit edildiği bildirildi.

Çin Sağlık Bakanlığı, Vuhan'da dün ve bugün birer yeni Kovid-19 vakasının kayıt altına alındığını, bugün ülke genelinde yeni vaka sayısının 13 olduğunu duyurdu.

Vakalardan 3'ünün Pekin, 3'ünün Şanghay, 1'inin Siçuan, 5'inin de Guangdong'da görüldüğü bilgisi paylaşıldı. 

Çin'de virüs nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısının 3 bin 237'ye yükseldiği, toplam vaka sayısının 80 bin 894 olduğu, bu kişilerden 69 bin 614'ünün de iyileştiği kaydedildi. 

Çin, koronavirüsle nasıl mücadele ediyor? Vuhan'da 2 günde yalnızca 2 vaka! - Resim : 1

GİRİŞ ÇIKIŞLARA KAPATILMIŞTI

Yeni tip koronavirüs, ilk olarak Çin'in Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde 12 Aralık'ta tespit edilmişti.

Vuhan Belediyesi Sağlık Komisyonu, 31 Aralık'ta kentteki Huanan Deniz Ürünleri Pazarı ile teması bulunan 27 kişide daha "gizemli" hastalığın görüldüğünü açıklamış ve pazarı kapatmıştı. 

Virüsün kısa sürede diğer şehir ve eyaletlere sıçraması nedeniyle Vuhan kenti, ocak sonunda giriş çıkışlara kapatılmıştı.

Çin, koronavirüsle nasıl mücadele ediyor? Vuhan'da 2 günde yalnızca 2 vaka! - Resim : 2

ÇİN, KORONAVİRÜSLE NASIL SAVAŞTI?

Çin'de koronavirüs salgınına karşı alınan önlemler hayatın her alanında kendini gösteriyor. Önlemler arasında toplu taşımaya binerken şoförlerin yolcuların ateşini ölçülüyor, şehirlerde insansız hava araçların sürekli anonslar yapıyor.

Çin'nin Vuhan kentinde başlayan ve tüm dünyaya yayılan koronavirüs salgınıyla mücadele için ülkeler çeşitli önlemler alarak tüm olanaklarını kullanıyor. Çin'de alınan önlemler arasında otobüslere binen yolcularının şoförler tarafından ateşinin ölçülmesi, taksilerde sürücü ve yolcu arasına plastik koruyucu çekerek salgının yayılmasını önlenmeye çalışılıyor. Ayrıca insansız hava araçları ile sürekli anonslar yapılarak halk bilgilendirilirken, güvenlik güçleri ise her noktada insanların ateşini kontrol ediyor. İş yerlerindeki ve binalardaki asansörlerde temizleyici jel ve peçeteler bulunuyor. Tüm sokaklarda duvarlara halkı bilgilendiren ve uyaran afişler asılı duruyor.

Restoranlarda ise yan yana oturmak yasaklandığı için birer masa boş bırakılıyor ve boş masaya bir set çekiliyor. Restoranlarda çalışanların el yıkayıp yıkamadığı imzalı çizelgelerle takip ediliyor. Ayrıca restoranlar da bulunan kare kodlar sayesinde müşteriler telefonlarından çalışanların isimleri, kimlik numaraları ve vücut sıcaklık bilgilerine ulaşılabiliyor. Paket servislerde ise paketi hazırlayan çalışanın kimlik bilgileri ve vücut sıcaklığı yazılı olarak paketin üstünde yer alıyor. Halka harita üzerinde daha önce ortaya çıkan vak'aların yerleri işaretlenerek bilgilendirme yapılıyor, buralardan uzak durmaları hakkında uyarılarda bulunuluyor. Çalışanlar ise iş yerlerinde maske ve eldiven kullanarak çalışıyor. Yöneticiler düzenli olarak çalışanların ateşlerini ölçüyor ve durumlarını not alıyorlar. Okullar kapalı olduğu için uzaktan eğitim veriliyor. Yurt dışından gelenler ise zorunlu olarak 2 haftalık karantinaya alınıyor.

Çin'de bugüne kadar 80 bin 894 koronavirüs vakası bildirildi, korona virüsüne bağlı hayatını kaybedenlerin sayısı ise 3 bin 327 olarak rapor edildi.

son dakika haber haberler Çin Vuhan salgın virüs karantina koronavirüs önlemleri koronavirüs