Çin'in dev teleskobu, uzaydan gizemli sinyaller aldı!

Çin'in dev teleskobu, uzaydan gizemli sinyaller aldı!

Dünyanın en büyük radyo teleskoplarından birinin gökyüzünde yakaladığı farklı bir sinyal Çinli gök bilimcileri şaşırttı. Yapılan resmi açıklamalara göre, 'Tianyan' 3 milyar ışık yılı öteden sinyal aldı.

Çin'in Guizhou bölgesindeki Dawodang çöküntüsüne kurulmuş, 500 metre büyüklüğündeki Küresel Diyafram Radyo Teleskobu (FAST), geçen hafta ilk kez 3 milyar ışık yılı öteden radyo sinyalleri aldı.

Çin'de bulunan dünyanın en büyük radyo teleskopu Tianyan, evrende bilinen en parlak patlamaları araştırmak için kullanılıyor. 

500 metre büyüklüğünde olan devasa teleskop aracılığıyla, evrendeki hızlı radyo patlamaları (FRB) takip ediliyor. Elde edilen sinyaller, çapraz şekilde diğer verilerle karşılaştırılarak kontrol edilip işleniyor. 

Çinli gökbilimcileri devasa teleskobun 19 ışınlı bir alıcısına hassas bir FRB arka ucu eklediler. Yapılan eklenti ile beraber ilk olarak 2012 yılında Arecibo Rasathanesi tarafından gözlenen FRB121102 isimli bir hızlı radyo patlamasının kaynağı gözlemlenebilmişti, 2015 yılında ise tekrarlanmıştı. Dünya'dan 3 milyar ışık yılı uzaktaki sinyallerin hızlı radyo patlamalarını tekrar ettiler. Ağustos sonundan Eylül başına kadar yapılan çalışmada 100'den fazla patlama tespit edildi. 

Hızlı radyo patlamalarının, "hızlı" olarak isimlendirilmesinin nedeni, bu patlamaların sadece birkaç milisaniye içinde olmasıdır. Bilinen en parlak patlamaların ise gizemi hala çözülebilmiş değil. Araştırma, dünya genelinde tüm gökbilimciler tarafından merakla takip ediliyor.

FAST teleskop