Çin'de kitaplar yakıldı, Nazi dönemine benzetildi!

Çin'de kitaplar yakıldı, Nazi dönemine benzetildi!

Çin'deki bir kütüphanenin ulusun çizgisinden sapan, 'yasa dışı ya da uygunsuz' bulduğu kitapları ve okul kütüphanelerinde kullanılan materyalleri yaktığı aktarıldı

Gansu bölgesindeki Zhenyuan şehrinde bulunan ilçe kütüphanesinde iki kadın çalışanın kitap ve belgeleri yaktığı görüntüleri basına yansıdı. Çin basını, materyaller arasında 'özellikle kitapların olduğu yasa dışı, dinsel, resimli yayınlar ve eğilimleri gösteren görsel içerik' olduğunu belirtti.  

Zhenyuan kütüphanesi, Çin Eğitim Bakanlığı'nın okullara gönderdiği, yasadışı, "uygunsuz", güncelliğini yitirmiş ve zarar görmüş kitapları "özel bir incelemeden geçirmeye ve temizlemeye" yönelik kararından çok kısa bir süre sonra harekete geçti.

Ayrıca geçtiğimiz yıldan beri Çin'in gençlerin neleri izlediği, video oyunlarında ne kadar süre vakit harcadığı gibi kişisel durumlara da odaklanarak düzen getirmeyi hedefliyor.

Temizliğin amacının 'halkın eğitilmesi için sağlıklı ve güvenli bir ortam yaratmak', Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in öğretilerinin derinlemesine çalışılması' için olanak sağlamak olduğu ifade edildi.  

SOSYAL MEDYADA TEPKİ ÇEKTİ

Çinli sosyal medya kullanıcıları ürkütücü eylemi tarihi Qin Hanedanı imparatorunun kitapları yakma emrine benzetirken, "Çin tarihi bir anda 2 bin yıl geriye gitti" dedi.

Kullacılardan bazıları ise kitap yakılmasını 1930'lu yıllarda Nazi Almanyası'nda kitap yakma eylemine benzerek, "Almanya'nın geçen yüzyılda yaptığı olay bu. Cehalet güçtür" yorumu yaptı. 

Çin kütüphane Şi Cinping