Chirac Fransızları hüzne boğdu!

Jacques Chirac'ın ailesinden dün yapılan açıklamada, 1995 ila 2007 yıllarında cumhurbaşkanlığı görevini yürüten Chirac'ın evinde yaşamını yitirdiği belirtildi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, eski Cumhurbaşkanı Jacques Chirac'ın hayatını kaybetmesine ilişkin, "Chirac'ı, Fransa'yı bağımsız ve gurur veren bir ülke konumuna getiren, haksız askeri müdahaleye karşı gelebilen, eski Yugoslavya'daki savaşlara son verebilen ve Lübnan'da barış ve güvenlik için mücadele edebilen biri olarak hatırlıyorum." dedi.

Macron, ülkenin yakın tarihinin en güçlü isimlerinden Chirac'ın yaşamını yitirmesinin ardından televizyondan halka seslendi. 

Konuşmasına, "Size büyük bir hüzünle hitap ediyorum. Cumhurbaşkanı Jacques Chirac aramızdan ayrıldı. Bizi sevdiği kadar bizim de onu sevdiğimiz bir devlet adamını kaybettik." sözleriyle başlayan Macron, Chirac'ın birliği ve dayanışmayı öncelediğini, aşırılığa ve kine karşı mücadele ettiğini belirtti. 

Macron, "Chirac'ı, Fransa'yı bağımsız ve gurur veren bir ülke konumuna getiren, haksız askeri müdahaleye karşı gelebilen, eski Yugoslavya'daki savaşlara son verebilen ve Lübnan'da barış ve güvenlik için mücadele edebilen biri olarak hatırlıyorum." dedi. 

Chirac'ın aynı zamanda siyasi hayatında daha güçlü bir Avrupa, farklılıklara karşı saygı için mücadele ettiğini anlatan Macron, Chirac'a minnettar olduğunu belirtti, ailesine ve yakınlarına başsağlığı dileklerini iletti. 

Chirac Fransızları hüzne boğdu! - Resim : 1

"TÜM FRANSIZLAR GİBİ ÇOK ÜZGÜNÜM"

Fransa Başbakanı Edouard Philippe, ülkenin eski Cumhurbaşkanı Jacques Chirac'ın hayatını kaybetmesine ilişkin, "Jacques Chirac'ın vefatı Fransa'yı hüzne boğdu. Tüm Fransızlar gibi çok üzgünüm." dedi.

Fransız siyasetçiler, Chirac'ın hayatını kaybetmesinin ardından açıklamalarda bulundu. 

"HAYATIMIN BİR PARÇASI YOK OLDU"

Cumhurbaşkanlığı görevini 2007'de Chirac'tan devralan Nicolas Sarkozy de yaptığı yazılı açıklamada, Chirac'ın vefat haberini üzüntüyle karşıladığını belirterek, "Bugün hayatımın bir parçası yok oldu. Fransa'yı evrensel değerlerine ve tarihsel rolüne sadık şekilde yapılandırdı." ifadelerini kullandı. 

Sarkozy'den sonra Cumhurbaşkanı olarak görev yapan François Hollande ise Chirac'ı Fransızlarla ilişki kurabilen mücadeleci biri olarak tanımladı. 

Ulusal Meclis Başkanı Richard Ferrand, sosyal medya hesabından, "Jacques Chirac artık Fransa tarihinin bir parçası. Fransız halkı yorulmayan bir cumhuriyetçi, vizyonu geniş ve güncel tartışmalara karşı hassas birini kaybetti." mesajını paylaştı. 

Ferrand, Chirac'ın aşırılık veya ırkçılıktan uzak durulması gerektiği yönündeki açıklamasını unutamayacağı belirtti. 

Chirac'ın cumhurbaşkanlığı döneminde başbakanlık yapan Alain Juppe, yaptığı açıklamada, "Büyük bir üzüntü yaşıyorum. 40 yıl boyunca Chirac ile karşılıklı dostluk ve güvene dayalı özel bir diyaloğum vardı. Bu diyalog sadece siyasi değil aynı zamanda kişiseldi." ifadesini kullandı. 

Aşırı sağcı Ulusal Birlik Partisinin lideri Marine Le Pen de sosyal medya hesabından, "Jacques Chirac ile fikir ayrılıklarımıza rağmen kendisi Fransa'nın denizaşırı ülkeleri aşığıydı ve Irak savaşına karşı çıktı." mesajını paylaştı. 

Aşırı solcu Boyun Eğmeyen Fransa Hareketinin lideri Jean-Luc Melenchon da sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Fransa tarihi yeni bir sayfa çevirdi. Haklı üzüntülerimiz var. O herkesten çok daha fazla Fransa'yı seviyordu ve bunun için ona minnettarız." ifadesini kullandı. 

ULUSAL YAS İLAN EDİLDİ 

Öte yandan Elysee Sarayı'nın sosyal medya hesabından yapılan açıklamaya göre, Chirac'ın vefatı nedeniyle pazartesi ulusal yas ilan edildi. 

Chirac'ı anmak isteyenler için de Saray'ın kapılarının bu akşamdan itibaren pazar gününe kadar halka açıldığı ve pazartesi Paris'teki Saint-Sulpice Kilisesi'nde anma törenin düzenleneceği kaydedildi. 

Öte yandan Fransa'nın başkenti Paris'in simgesi Eyfel Kulesi'nın ışıkları, bu akşam hayatını kaybeden Chirac'ın anısına söndürülecek.

Jacques Chirac, siyasi kariyerine il genel meclisi üyesi olarak başlamış, Paris Belediye başkanlığının ardından 1995 ila 2007 yıllarında 2 dönem cumhurbaşkanı olarak görev yapmıştı. 

Eski cumhurbaşkanları François Mitterand ve Charles de Gaulle ile Fransa'nın yakın dönem siyasetine yön vermiş en önemli cumhurbaşkanları arasında gösterilen Chirac, merkez sağın önemli figürlerinden biri olarak biliniyordu. 

Chirac, Türkiye'nin AB üyeliğine destek vermiş, 2003'teki Irak işgaline karşı çıkmıştı.

Jacques Chirac Fransa Emmanuel Macron