Cezayir'in bağımsızlığı için mücadele eden Fransız aktivist Anne Beaumanoir hayatını kaybetti

Hayatını kaybetti 2022'de hayatını kaybeden ünlüler
Cezayir'in bağımsızlığı için mücadele eden Fransız aktivist Anne Beaumanoir hayatını kaybetti

Fransız aktvisit Anne Beaumanoir'in Brittany'deki Quimper'da öldüğü açıklandı. 98 yaşındaki Beaumanoir'in ölüm nedeni ise açıklanmadı.

19 yaşında bir tıp öğrencisiyken önce Rennes'de sonra Paris'te aktivist olarak dikkat çeken Beaumanoir, 1936-39 yıllarında İspanya İç Savaşı sırasında yabancı savaşçıların Fransa'dan İspanya'ya geçişine yardım etti.

1944 yılında, aileleri Auschwitz Toplama Kampına gönderilen Polonya kökenli iki Yahudi Fransız genci, Gestapo'nun baskınından önce kurtarmayı başardı. Çatıların üzerinden atlayarak kaçtıkları öğrenildi. Savaş sonuna kadar iki genci farklı yerlerde saklayarak Nazilerin elinden kurtarmayı başardı. Beaumanoir ailesi bu iki genci kendi çocukları gibi yetiştirdi.

Daha sonra Fransız Komünist Partisi'ne katılan Dr. Beaumanoir, Stalin'in kendi halkına karşı yürüttüğü vahşet nedeniyle partiden ayrıldı.

Bir nörofizyolog olarak hayatına devam ederken o dönem Cezayir'in bağımsızlığını savunan Fransız aktivist Francis Jeanson ile tanıştı.

Marsilya'da bir yandan nörofizyolog olarak çalışırken bir yandan da Cezayirli direniş üyelerine yardım etti.

1959 yılında Marsilya'da bu yardımlarından dolayı hüküm giydi ve 10 yıl hapis cezası aldı. Ancak hamile olduğu için 1 yıl sonra cezası ev hapsine döndürüldü. O da bu fırsatı kaçırmayarak Fransa'dan kaçtı. Önce Tunus'a, sonra Cezayir'e gitti. 1962'de Cezayir bağımsızlığını alınca Cezayir Sağlık Bakanlığı'nda çalışmaya başladı ve Cezayir vatandaşı oldu.

Cezayirliler'den büyük saygı gören Anna, 1965'te Cezayir'de yaşanan darbenin ardından Cenevre'ye kaçtı. Burada epilepsi tedavisi üzerine çalıştı. Emekliliği için Brittany'ye yerleşti.

Tam adı Raymonde Marcelle Anne Beaumanoir olan ünlü aktvist 30 Ekim 1923'te Crehen'de doğmuştu. 

 

hayatını kaybetti 2022 yılında hayatını kaybeden ünlüler