Çekya'nın yeni cumhurbaşkanı bir NATO generali: Petr Pavel seçimi kazandı

Çekya
Çekya'nın yeni cumhurbaşkanı bir NATO generali: Petr Pavel seçimi kazandı

Çekya'da yapılan cumhurbaşkanlığı seçimini emekli NATO generali Petr Pavel kazandı. Bu sonucun Çekya'nın dış politikasında keskin bir değişimin işareti olacağı kabul ediliyor. Pavel eski bir NATO generali.

Seçimde eski başbakan Andrej Babis'e karşı yarışan Pavel, kazanan isim oldu.

Pavel, 2015-18 yılları arasında NATO'nun Yüksek Askeri Şura Başkanlığı'nı yürütmüştü.

Petr Pavel aynı zamanda ülkenin eski genelkurmay başkanlığını da yapmıştı.

Kampanyasında NATO ve AB'ye desteğini öne çıkaran ve Ukrayna'ya yapılan yardımları destekleyen 61 yaşındaki Pavel oyların yüzde 58'inden fazlasını aldı.

Bağımsız olarak kampanya yürüten ve Merkez Sağ'dan destek alan Pavel, zaferi sonrası yaptığı konuşmada "Doğruluk, haysiyet, saygı ve alçakgönüllülük gibi değerler kazandı. Bu değerleri herkesin paylaştığına inanıyorum, onları hayatımızın bir parçası haline getirmeye ve siyasetimize geri döndürmeye çalışmamıza değer" diye konuştu.

Çekya'da cumhurbaşkanlarının çok fazla yetkisi bulunmuyor. Başbakanı ve Merkez Bankası başkanını seçebilen Çekya Cumhurbaşkanı, dış politikada ise söz sahibi olup fikir yapıcı olarak görülüyor. Dış politikada hükümeti zorlayabiliyorlar.

Pavel, Mart ayında göreve başlayacak. Görevi Babis'i destekleyen Milos Zeman'dan alacak

Zeman, Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline kadar Pekin ve Moskova ile daha yakın ilişkiler kurulması için uğraşmıştı. Pavel'in seçilmesiyle Çekya'nın dış politikasında da keskin bir değişim yaşanması bekleniyor.

Seçimi kaybeden 68 yaşındaki Babis ise daha çok milyoner olmasıyla tanınıyordu. Babis seçim vaatlerinde ekonomiye öncelik vermişti.

Seçimin resmi sonucu Salı günü resmiyet kazanacak.

Kariyerli bir asker olan Pavel, ülkenin komünist olduğu dönemde orduyu katılmıştı. Yugoslavya'daki barışı korumak için gösterdiği çabalar ile dikkat çekmişti.

NATO'daki görevinin ardından 2018'de emekli olmuştu.

 

Kaynak: Diğer

Çekya NATO dış politika dış haberler