Çavuşoğlu'ndan Suriye açıklaması!

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Suriye'deki çatışmanın sadece ve sadece siyasi bir şekilde çözülebileceğine inanıyoruz" açıklamasında bulundu

Çavuşoğlu: "360 binden fazla Suriyeli Türkiye'den, terörden arındırdığımız iki bölgeye dönüş yaptı. Sahada ABD ile güvenli bölge oluşturmak için çalışırken, ABD, YPG'ye silah temin etmeye devam etti. Müttefiklerimizin desteğini göremeyince tek başımıza artık bunu (Barış Pınarı Harekatı) yapmak zorundaydı.

29 bin ölü sayısına ölü sayısına ulaşıldığı söylendi. Bütün bu harekat başladığından beri kara propaganda yapıldığını görüyoruz. Kürt Türk söylemleri yapılıyor, Kürtler bizim düşmanımız değil. Arap baharı başlamadan önce Cumhurbaşkanımız Esad'dan Kürtlere kimliklerini verilmesini söylerdi. PYD/YPG sebebiyle o bölgeden ayrılmak zorunda kaldılar. Suriye'deki Kürt vatandaşların da mal varlıklarına el koydular, Türkiye'de yaşıyorlar. YPG Kürtleri temsil etmiyor, bu Kürt kardeşlerimize yapılan bir hakarettir. Trump da söyledi, 'PKK, DEAŞ'tan daha kötüdür.' 

Bizim Suriye'deki demografiyi değiştirme gibi bir amacımız var, bu YPG'nin amacı. Müttefiklerimizin de desteğiyle birkaç terörist Suriye'nin neredeyse tamamını kontrol ediyor. Gittiğimiz şehirler ağırlıklı olarak Arap bölgeler. Şu an ülkemizdeki 350 bin Suriyeli evlerine dönmeye hazırlar. 

DEAŞ bizim düşmanımız, İstanbul, Gaziantep, Ankara'da pek çok can kaybı yaşadık. Pek çok DEAŞ teröristini ele geçirdik, pek çoğu hapishanelerimizde. Hepsi bu kaynak ülkelere dönmek istiyor, kaynak ülkeler onları almak istemiyor. Kadın ve çocuklardan bahsediyoruz. 14-15 yaşlarında DEAŞ'lılarla evlenmiş kadınlar var, şu an geride bırakılmış çocuklardan bahsediyorum, onların da rehabilitasyonu gerekiyor. Kaynak ülkelerle işbirliği çok önemli. 

ABC gibi önce gelen bir televizyon kanalı uydurma bir propagandayla bir video kullandılar, Trump bile bunu skandal olarak nitelendirdi. Biz tarihimizde asla kimyasal silah kullanmadık. Askerimiz, ordumuz çok hassas. Cumhurbaşkanımız da bütün iddiaların araştırılmasını istedi. YPG/PYD operasyon başladığından beri Türkiye'ye saldırıyor. Sivilleri kaybettik, 4 şehidimiz var şu ana kadar. Oyun planını bozduk biz. Onlar fiilen bir terör devleti yaratmaya çalışıyorlardı. Dünya çevresinde o yüzden bu kadar ses getirdi. Zeytin Dalı bu kadar yankı uyandırmamıştı örneğin. 

ABD ile 13 maddelik mutabakata vardık. Güvenlik bölge Türk ordusu tarafından kontrol edilecek. YPG unsurlarının oradan çekilmesi için 120 saat süre verildi, bu anlaşmaya göre oradaki bütün unsurların geri çekilmesi gerekiyor. Bütün YPG/PYD unsurları bu bölgeden çekilirse, ağır silahların tamamen toplanması ve silah bırakma gerçekleşirse oradan çekilebiliriz, 35 saatimiz kaldı. Şu anda TSK ve istihbarat birimlerimiz bu anlaşmayı kontrol ediyor, taciz ateşleri devam ediyor. Biz bu taciz ateşlerine karşılık verdik. YPG/PYD unsurlarının bölgeleri terk etmeye başladıklarını görüyoruz. Diğer yandan Astana garantörleriyle görüşmelerimiz devam ediyor, yarın Sayın Putin ile görüşeceğiz. Bölgede istikrar ve barış yaratmak için her türlü çabaya varız. 


son dakika son dakika haber Mevlüt Çavuşoğlu Suriye