Çavuşoğlu'ndan S-400 açıklaması!

son dakika son dakika haber

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Somali Dışişleri ve Uluslararası İş Birliği Bakanı Ahmed İsa Avad ile başbaşa görüşmenin ardından basın toplantısı düzenledi. ABD'nin S-400 açıklamasına "Bunları kutuda tutmak için almadık" dedi

Mevlüt Çavuşoğlu'nun açıklamalarından satır başları;

S400'ü neden aldığımızı açıkladık. Kutuda durması için almadık. Bizim buna, ihtiyacımız var. Biz dedik uzmanlar bunu incelesin, NATO bunun başını çeksin, Amerika maalesef bu konuya yanaşmadı. Cumhurbaşkanımız Washington'da da net bir şekilde ifade etti, S-400'lerin alınmasında hiç kimsenin egemenliğimize müdahale edemeyeceğini söyledi. Ne yapacağımızı, yapmayacağımızı kimseye sormayacağız. Kimseye de vaatlerde bulunmadık. S-400'ler konusunda mutabık kalmadık. 'Farklı konuşuyoruz ama konuşmaya devam edelim' denildi.

Pompeo ile de onun isteği üzerine görüşme gerçekleştirdik, orada Amerika Büyükelçisi, O'Brienn da vardı. Biz Amerika ile bu konuyu konuşmaya devam ederiz ama dayatmacı bir üslubu kabul edemeyiz. 1 ya da 2 S-400 bataryası bizim için yetersiz, çünkü sınırlarımız çok geniş, daha fazla hava savunma sistemine ihtiyacımız var. Eğer Amerika garanti verebilecekse Patriot almak isteriz. Ama bunlar sözle olmaz. Diğer ülkelerden de pekala alabiliriz. Harekatımızı bahane ederek birçok ülke bize tedariği durdurmak istedi, biz ne yaptık, kendimiz üretmeye başladık. Türkiye egemen bir ülke, neden Amerika ve Rusya arasında kalalım? Her ikisiyle de ilişkilerimizi sağlıklı bir şekilde götürebiliriz. Türkiye kimsenin dayatmasıyla boyun eğecek bir ülke değil. 

Biz F-35'in de ortağıyız, üretim yapıyoruz. Uçağa ihtiyacımız olduğunda başka ülkelerden alabiliriz. Hem satmayacaksın hem almayacaksın diyeceksin, böyle tek taraflı bir dayatma yok. 


son dakika son dakika haber