Çavuşoğlu'ndan Libya açıklaması: Kahire'deki ateşkes çağrısı ölü doğmuştur!

Çavuşoğlu'ndan Libya açıklaması: Kahire'deki ateşkes çağrısı ölü doğmuştur!

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Libya için Kahire'de yapılan ateşkes çabasının ölü doğduğunu ve bir ateşkes sağlanacaksa bunun için ancak tüm tarafların bir araya geldiği bir platformda yapılabileceğini söyledi.

Çavuşoğlu Hürriyet gazetesinde yer alan açıklamalarında, "Son zamanlarda Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin sahada elde ettiği zaferlerden sonra, Hafter sahada kaybetmeye başlayınca 'Ateşkes ilan edilsin' diyorlar. Bu inandırıcı da değildir, samimi de değildir" dedi ve şöyle devam etti.

"Kahire'deki ateşkes çabası ölü doğmuştur. Bir ateşkes imzalanacaksa herkesin bir araya geldiği, Moskova gibi, Berlin gibi platformlarda hep birlikte yapılmalıydı. İki tarafın da kabul ettiği ateşkes kalıcı olur. Ama Hafter hiçbir zaman buna yaklaşmadı. Kahire'de Ulusal Mutabakat Hükümeti yok, diğer ülkeler yok. Hafter'i kurtarmaya yönelik ateşkes çağrısı bize samimi ve inandırıcı gelmiyor."

Kalıcı ateşkesin adresinin Birleşmiş Milletler olabileceğini belirten Çavuşoğlu, "Birleşmiş Milletler çatısı altında herkesin bir araya geldiği bir platformda üzerinde mutabakat sağlanırsa o ateşkesin inandırıcılığı olur, kalıcılığı olur" dedi.

Rusya ile Libya konusunda siyasi istişareler yapma konusunda mutabık kaldıklarını belirten Çavuşoğlu, "Açık bir şekilde Kahire açıklamasını doğru bulmadığımızı, gerçekçi olmadığını, samimi olmadığını, bu yüzden de desteklemeyeceğimizi kendilerine söyledik. Önümüzdeki günlerde yine Ruslarla Libya konusunda görüşmelerimiz olacak" dedi.

LİBYA'DAKİ DURUM

Rusya, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Mısır, Halife Haftar'a bağlı doğu merkezli Libya Ulusal Ordusu'nu (LNA)destekliyor. Türkiye ise Haftar güçlerinin savaştığı Ulusal Mutabakat Hükümeti'ni (GNA) destekliyor.

Mısır Cumhurbaşkanı Abdel Fattah al-Sisi Cumartesi günü Libya yeni bir barış planı açıkladı ve bugün itibarıyla ateşkes başlatılmasını teklif etti. Barış planı seçimle iş başına gelecek bir liderlik konseyi kurulmasını, Cenevre görüşmelerinin tekrar başlamasını, milis güçlerin dağıtılmasını ve yabancı savaşçıların Libya'dan ayrılmasını içeriyor.

Mısır'ın teklifi, Türkiye'nin desteğini alan GNA'nın geçen hafta kaydettiği zaferleri izledi. GNA geçen yıl Nisan ayında başlayan LNA taarruzuna son verirken, 14 aydır ilk defa ülkenin batısında kontrolü tamamen sağladı.

Analistler Mısır'ın gündeme getirdiği barış planının Haftar'ın Libya'nın doğusu üzerindeki nüfuzunu azaltabileceğine dikkat çekerken, Haftar'a destek veren ülkelerin sabrının tükendiğini düşünüyorlar.

Mevlüt Çavuşoğlu Libya Kahire ateşkes Mısır Hafter