Çad Cumhurbaşkanı yeniden seçildiği gün çatışmada hayatını kaybetti, sokağa çıkma yasağı ilan edildi

Çad Cumhurbaşkanı yeniden seçildiği gün çatışmada hayatını kaybetti, sokağa çıkma yasağı ilan edildi

11 Nisan'da cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanarak 6. kez seçilen 68 yaşındaki Çad Cumhurbaşkanı İdris Deby Itno'nun, hafta sonu ülkenin kuzeyinde ayrılıkçılara karşı düzenlenen operasyona katıldığı, çıkan çatışmada yaralandığını ve hayatını kaybettiği duyurulmuştu, sokağa çıkma yasağı ilan edildi

Çad'da ordu, Cumhurbaşkanı İdris Deby Itno'nun, hafta sonu silahlı gruplarla girilen çatışmada yaralanarak hayatını kaybetmesinin ardından kurulan Askeri Geçiş Konseyinin başına, oğlu General Mahamat İdris Deby Itno'nun getirildiğini açıkladı.

KONSEYİN BAŞINA OĞLU GETİRİLDİ

Devlet televizyonunda açıklama yapan Ordu Sözcüsü Azem Bermandoa Agouna, Cumhurbaşkanı Itno'nun ölümünün ardından Askeri Geçiş Konseyinin kurulduğunu belirtti. Sözcü Agouna, Konseyin başına merhum cumhurbaşkanının oğlu General Mahamat İdris Deby Itno'nun getirildiğini kaydetti.

Agouna, hafta sonu silahlı gruplarla girilen çatışmada, vatanı müdafaa ederken yaralanan Cumhurbaşkanı Itno'nun kurtarılamadığını bildirmişti. Çad ordusu, Çad'da Değişim ve Uyum Cephesi (FACT) adlı ayrılıkçı silahlı gruba yönelik geçen hafta operasyon başlatmıştı. Ordu tarafından yapılan yazılı açıklamada, ülkenin batısındaki Kanem bölgesinde, FACT grubuna yönelik operasyonda çatışma çıktığı, 300 ayrılıkçının etkisiz hale getirildiği, 150'sinin de yakalandığı belirtilmişti.

DIŞİŞLERİ'NDEN TAZİYE MESAJI

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Çad Cumhurbaşkanı Idriss Déby Itno’nun silahlı muhalifler ile yaşanan çatışma sonucunda vefat ettiği üzüntüyle öğrenilmiştir. Türkiye ve Çad arasındaki dostluk ve kardeşlik ilişkilerine önemli katkı sağlayan Idriss Déby Itno’nun vefatı nedeniyle, dost ve kardeş Çad halkına ve Hükümetine içten taziyelerimizi sunuyoruz." ifadeleri kullanıldı.

ABD'Lİ KOMUTAN: ASLINDA ÇEKİLME KARARI ALMIŞLARDI

ABD'nin Afrika Kuvvetleri (AFRICOM) Komutanı Stephen Townsend, Çad Cumhurbaşkanı İdris Deby Itno'yu cephe hattında öldüren ayrılıkçı Çad Değişim ve Birlik Cephesi grubunun bu olaydan önce aslında bölgeden çekilme kararı almış olduğunu açıkladı.

Townsend, Itno'yu öldüren ülkenin kuzeyindeki ayrılıkçı grubun terörist, DEAŞ veya El Kaide iltisaklı bir örgüt olmadığını sadece Çad rejimine karşı ve Libya'nın güneyinde faaliyet gösteren bir grup olduğunu dile getirdi.

ABD'li komutan, "Bu grup, birkaç yüz araçla Libya'nın güneyinden Çad'a geçerek oradan uzun bir çölü aşarak güneye inmişlerdi ve orada Fransızlar tarafından desteklenen hükümete bağlı güvenlik güçleri ile çatışmaya girmişlerdi. Başkan da daha sonra oraya gitmişti. O grup aslında çekilme kararı almıştı. Bu olay olmadan önce çekilmek üzereydiler. Ancak daha sonra Cumhurbaşkanı'nın öldürüldüğü haberi geldi." dedi.

YAS İLAN EDİLİP SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI GETİRİLDİ

Deby'nin çatışmada hayatını kaybetmesinin ardından kurulan Askeri Geçiş Konseyi (AGK), ülkede 14 günlük yas ilan etti. AGK'den yapılan açıklamaya göre, öldürülen cumhurbaşkanının oğlu ve Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı General Mahamat İdris Deby'nin başında olduğu konseyin görev süresi 18 ay olacak. Parlamento ve hükümetin feshedildiği ülkede, geçiş hükümeti kurulacak. Ülke genelinde 14 günlük yas ilan edilirken Itno için ulusal cenaze töreni düzenlenecek.

Kara ve hava sınırlarının ikinci bir bildirime kadar kapatıldığı ülkede, 18.00-05.00 saatlerinde sokağa çıkma yasağı uygulanacak.

 

1990'DAN BU YANA ÜLKEYİ YÖNETİYORDU

68 yaşındaki Itno, 11 Nisan'da yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerini yüzde 79,32 oyla kazanarak, 6. kez seçilmişti.

Çad Cumhurbaşkanı Itno, partisi Ulusal Kurtuluş Hareketi ile iktidara geldiği 1990'dan bu yana ülkeyi yönetiyordu.

Cumhurbaşkanı Itno, 2018'de Anayasa değişikliğiyle, bu yıl görev süresinin dolmasının ardından, her biri 6'şar yıl olmak üzere 2 dönem daha seçilebilmesinin yolunu açmıştı.

Muhalefet, Çad'ı 30 yılı aşkın süredir yöneten Itno'yu, ülkede monarşi kurmaya çalışmakla suçlarken, Itno ise insanların kendisine duyduğu güven nedeniyle yeniden aday olduğunu ifade etmişti.

Kaynak: AA

çatışma operasyon sokağa çıkma yasağı