Bu yılan balığı 860 volt elektrik üretebiliyor!

Bu yılan balığı 860 volt elektrik üretebiliyor!

Amazon havzasında yapılan DNA incelemeleri sonucunda tamamen yeni, biri 'Electrophorus voltai' adlı türün 860 volta eşdeğer bir elektrik akımı verebilen, iki elektrikli yılan balığı türü saptandı.

Amazon havzasında yapılan araştırmalarda, iki yeni yılan balığı türü keşfedildi. Bunlardan biri 'Electrophorus voltai' adlı türün 860 volta eşdeğer bir elektrik akımı verebildiği tespit edildi. Bu alanda bugüne kadar bilinen en yüksek değer 650 volttu. Bu da yeni türü 'bilinen en güçlü biyoelektrik jeneratörü' yaparken, Electrophorus voltai ile birlikte keşfedilen ve 'Electrophorus varii' adı verilen diğer türün de milyonlarca yıl önce ortak bir atadan evrildiği düşünülüyor.

Araştırmacılar ayrıca yeni türlerin oldukça belirli alanlarda yaşadığını, buna göre 'E. voltai'nin daha çok güneyde Brezilya bölgesinde, 'E. Varii'nin ise daha ovalık bölgelerdeki sularda yaşadığı, bulguların Amazon yağmur ormanlarındaki tür çeşitliliğinin boyutuyla, yangın, ağaç kesimi gibi sorunlara karşı doğayı korumanın önemine dikkat çekildi. 

Araştırma ekibinin başında yer alan zoolog C David de Santana, "Son 50 yılda insanların Amazon yağmur ormanlarında yol açtığı tüm sorunlara rağmen bu iki yılan balığı gibi yeni türler keşfediyoruz" derken, bu tür keşiflerin hastalıkların tedavisinden teknolojinin geliştirilmesine kadar pek çok alana ilham verebileceğini söyledi.

amazon yılan balığı