Bu kez Lübnan’dan Suriye’ye kaçış var

AJANS BİZİM
Lübnan Suriye
Bu kez Lübnan’dan Suriye’ye kaçış var

Suriye’deki iç savaş sırasında Lübnan’a kaçan Suriyelilerin bir bölümü, İsrail’in saldırılarının ardından bu kız tersini bir kaçış yaşıyorlar. Onlara bu kez Lübnanlılar da eklendi.

Halihazırda, savaş sırasında ülkeden kaçan herkese şüpheyle bakılıyor, Beşar Esad rejimi Suriye rejimine ihanet eden kişiler olarak görülüyor. Bu tür vakaları düzenli olarak belgeleyen insan hakları örgütleri, geri dönen Suriyeli erkeklerin bu nedenle gözaltına alınabildiğini söylüyor.

Bu durum diğerlerinin Suriye'ye sığınmasını engellemedi. Lübnanlı yetkililer bu hafta Perşembe gününe kadar Suriye'ye geçen 15.600 Suriye vatandaşı ve 16.130 Lübnan vatandaşı var.

SURİYE'YE KİMLER KAÇIYOR?

Lübnan vatandaşları için Suriye'ye girmek nispeten daha kolay.

Lübnan ve Suriye arasındaki sınırlardan geçiş her zaman kolay bir işti, zira iki ülkede siyaset ve ekonomi iç içe geçmiş durumda. Lübnanlılar için seyahat vizesiz ve birçoğunun Suriye'de, Suriyeliler gibi Lübnan'da ailesi var.

Suriye’ye kaçanlardan bazıları aslında Suriye'ye dönmek istemediğini ancak İsrail bombardımanı sırasında ailesinin kendisini kalmaya davet etmesi üzerine başka bir seçenek göremediğini söylüyor.

Birçok Lübnanlı daha önceden böyle bir acil durum için hazırlık yaptıklarını bildirmişti. İsrail'in güney Beyrut'u bombalamasının ardından “güney Lübnan’daki bazı kişiler için B planı komşu Suriye'ye taşınmak” olmuş.

Katar'a ait olduğu düşünülen ve genellikle Hizbullah'ı eleştiren Lübnan merkezli bir medya kuruluşu olan Al Modon da Lübnan'da Hizbullah kontrolündeki bölgelerden kaçan ailelerin çoğunun Suriye'de Humus çevresinde Hizbullah kontrolündeki bölgelere gittiğini kaydetti.

Al Modon'un haberine göre “Raporlar, işgal ettikleri evlerin daha önce Hizbullah ve Suriye rejimiyle bağlantılı Suriyeli aileler tarafından terk edildiğini gösteriyor.”

Bu şaşırtıcı bir durum değil. Suriye iç savaşı sırasında Hizbullah'ın silahlı kanadı iç savaşta Suriye'nin Esad hükümetini destekledi. Milisler savaş suçu işlemekle itham edildi. Bu nedenle ülkelerindeki hükümet karşıtı devrime katılan Suriyelilerin Lübnanlı savaşçılarla karmaşık bir ilişkisi var.

SURİYELİ MÜLTECİLER

Ülkelerindeki savaştan kaçan 1,5 ila 2 milyon Suriyelinin Lübnan'da yaşadığı tahmin ediliyor. Bunların sadece 80,000 kadarı Birleşmiş Milletler'de resmi olarak mülteci olarak kayıtlı. Eğer bu kişiler mülteci olarak kayıtlıysa, Lübnan'dan Suriye'ye gitmeleri sığınma statülerinin iptal edilmesi anlamına geliyor.

Mülteci olarak kayıtlı olmayan Suriyeliler ise herhangi bir destekten faydalanamıyor ve genellikle bir tür ekonomik ve yasal belirsizlik içinde yaşıyor. Lübnan'ın yerli nüfusu sadece 5,2 milyon civarında ve son zamanlarda Lübnan'da kötüleşen ekonomik ve siyasi krizler nedeniyle yerli Lübnanlılar ile yerinden edilmiş Suriyeliler arasındaki gerilim arttı.