Brezilya Devlet Başkanı Bolsonaro'dan Yüksek Seçim Mahkemesi Başkanı'na ağır küfür

Brezilya
Brezilya Devlet Başkanı Bolsonaro'dan Yüksek Seçim Mahkemesi Başkanı'na ağır küfür

Brezilya'da çeşitli çevreler salgının kötü yönetildiğini, bunun sorumlusunun Devlet Başkanı Jair Bolsonaro olduğunu düşünüyor. Ülkenin oy kullanma sisteminin sahtekarlığa açık olduğu iddiası üzerine gerilimin arttığı günlerde Bolsonaro, ülkenin Yüksek Seçim Mahkemesi Başkanı'na küfür etti

Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, Facebook sayfasında paylaştığı canlı yayında ülkenin Yüksek Seçim Mahkemesi Başkanı'na hakaret etti.

Bolsonaro, Brezilya'nın güneyindeki destekçilerine hitap ederken Luis Roberto Barroso'ya "o. çocuğu" dedi. Video daha sonra Facebook'tan silinse de kopyaları hala internet üzerinden olarak paylaşılıyor.

Üst mahkemenin yargıcıysa Bolsonaro'nun yorumuna yanıt olarak, hamlelerinin böyle bir rahatsızlığa neden olmasının işini düzgün yaptığını gösterdiğini söyledi.

Açıklama, Bolsonaro'nun ülkenin oy kullanma sisteminin sahtekarlığa açık olduğu iddiası üzerine gerilimin arttığı günlerde geldi. Bolsonaro'dan hoşnutsuz olanların oranı geçen ay tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşmıştı. XP/Ipespe'nin yaptığı ankete katılanların yaklaşık yüzde 52'si Bolsonaro hükümetinin "kötü/berbat" bir iş çıkardığını düşündüğünü belirtmişti.

Bu hafta başlarında Yüksek Mahkeme, devlet başkanının seçim hilelerine dair asılsız ithamlarına yönelik soruşturma açılmasını onayladı.

Perşembe günü alt meclisteki bir komitenin, devlet başkanının kabul ettirmeye çalıştığı basılı oy pusulalarını kanunlaştıracak anayasa değişikliğine ret oyu vermesiyle Bolsonaro, 2019'da göreve başladığından bu yana Brezilya Ulusal Kongresi'ndeki en kötü başarısızlığını yaşadı.

Öte yandan Temsilciler Meclisi Başkanı Arthur Lira, cuma günü yaptığı açıklamada komite reddetmiş olsa bile tartışmalı değişikliği genel kurula götüreceğini söyledi. Lira kararını, hızlı bir çözümün daha iyi olacağını çünkü meseleyi çevreleyen siyasi gerilimin ülkenin yasama gündemini meşgul ettiğini söyleyerek açıkladı. Tasarının, anayasa değişiklikleri için oyların 5'te üçüne ihtiyaç duyulan alt meclisten geçmesi beklenmiyor.

 

2 SAATTE 34 KERE KÜFÜR ETTİ

Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro'nun geçtiğimiz yıl da Nisan ayında katıldığı bir kabine toplantısında yaptığı konuşmadan 34 defa küfür ettiği görüntüler ortaya çıkmıştı. Videoda Bolsonaro'nun "Bu p*çler bizim özgürlüğümüzün peşinde, bu nedenle insanların silahlanmasını istiyorum" dediği duyuluyor. Bolsonaro videoda yeni tip Koronavirüs nedeniyle alınan sosyal mesafe önlemlerini uygulamamasını eleştirenlere "Kötü örnek, k*çım" diyor. 

Kaynak: Haber Global TV

Brezilya Jair Bolsonaro