Bombardımandan kaçan Suriyeliler mezarlıkta yaşıyor

İdlib'de Esad rejiminin uçakları tarafından gerçekleştirilen hava saldırıları nedeniyle bazı siviller Sarmada kasabasındaki mezarlıkta yaşıyor.

Güvenli bölgelerde çadır kuran sivillerin yanı sıra kalacak yer bulamayan siviller farklı yollara başvuruyor. Bombardımanda evlerini kaybetmelerinin ardından kendilerine kalacak yer arayan ailelerin bazıları mezarlıklarda yaşamaya çalışıyor. Bombardımandan kaçan 65 aile, 175 çocuk, 77 kadın olmak üzere 300 sivil İdlib'in yakınmalarında Sarmada kasabasında bulunan mezarlıkta hayatta kalmaya çalışıyor. Cami avlusuna yerleşen aileler, geceleri camide geçiriyor.

Evinden ayrılmak zorunda kalan bir anne, "Kaçtık, hayatını kaybedenlerin yanında oturuyoruz, biz de ölü gibiyiz" dedi.

Bombardımandan kaçan Suriyeliler mezarlıkta yaşıyor - Resim : 1

Avrupa Birliği (AB) dışişleri bakanlarının, İdlib krizi ve AB'nin Türkiye sınırındaki mülteci durumunu görüşmek üzere düzenlediği olağanüstü konsey sonunda yayınlanan bildiride, "Yasadışı geçişler tolere edilmeyecektir" ifadeleri kullanıldı.

Konsey bildirisinde, "AB, Türk- Yunan sınırındaki durum konusundaki ciddi kaygılarını yinelemekte ve Türkiye'nin yaklaşımını şiddetle reddetmektedir. Göçmen baskısının politik amaçlar için kullanılması kabul edilemez" ifadeleri kullanıldı.

Bildiride AB ve üye devletlerinin, AB'nin dış sınırlarını koruma kararlılığı vurgulanırken, "Yasadışı geçişler tolere edilmeyecektir. Bu bağlamda, AB ve üye devletleri AB ve uluslararası hukuka uygun olarak gerekli tüm tedbirleri alacaklardır. Göçmenlerin karadan veya denizden yasadışı geçişler yapmaya teşvik edilmemeleri gerekir. Konsey, Türk hükümetini ve sahadaki tüm aktörleri ve kuruluşları bu mesajı iletmeye ve yanlış bilgilerin yayılmasına karşı koymaya çağırmaktadır" denildi.

Suriye Beşar Esad İdlib göçmen Suriyeliler