Evo Morales'in önü kapandı!

Ajans Bizim
Bolivya Dünya haberleri
Evo Morales'in önü kapandı!
Fotoğraf: DepoPhotos

Bolivya Anayasa Mahkemesi, 2017 yılında kabul edilen ve eski Devlet Başkanı Evo Morales'in süresiz olarak yeniden seçilmesine olanak tanıyan hükmü iptal etti.

Mahkeme, Evo Morales'in 2019'da adaylığına izin veren ve süresiz olarak yeniden seçilmesine olanak tanıyan hükmü iptal etti ve eski başkanın 2025 Başkanlık seçimlerinde aday olmasını yasakladı.

Anayasa Mahkemesinin internet sitesinde yayınlanan 82 sayfalık kararda, "Süresiz olarak yeniden seçilme olasılığının kısıtlanması, bir kişinin iktidarda kalmaya devam etmemesini sağlamak için uygun bir önlemdir" dendi.

Bu karar, en yargı organı olan Anayasa Mahkemesinde 2017 yılında alınan ve yeniden seçilmeyi bir "insan hakkı" olarak değerlendiren bir başka kararı bozuyor.

En fazla iki dönem

Evo Morales tarafından "siyasî" olarak nitelendirilen yeni karara itiraz edilemeyecek. 

Sol görüşlü eski Devlet Başkanı, X hesabından ABD'ye atıfta bulunarak "Bu, bazı yargıçların, hükümetin emriyle ve Bolivya sağının komplosuyla yürüttüğü Kara Plan ile suç ortaklığının kanıtıdır" diye yazdı.

Anayasa Mahkemesinin kararı, Başkan ve Başkan Yardımcısının sürekli veya kesintili olarak iki dönemden fazla görev yapamayacağını ortaya koyuyor. 

Evo Morales, 2025 Devlet başkanlığı seçimlerinde aday olmak istediğini ifade etmişti. 

Anayasa Mahkemesinin kararı, yeniden seçilmeyi bir insan hakkı olarak kabul etmeyen Amerikan Ülkeleri İnsan Hakları Mahkemesinin kriterlerinin gözden geçirilmesine dayanıyor. Bu uluslararası danışma organı, 2021 yılında Kolombiya hükümetinin talebi üzerine süresiz yeniden seçilme konusunda bir tavsiye kararı yayınlamıştı.

Evo Morales 2006-2019 yılları arasında Bolivya Devlet Başkanlığı yapmış, 2009'da ve 2014'te yeniden seçilmişti. Morales, 2019 yılında toplumsal huzursuzluk ve seçim hilesi suçlamaları nedeniyle istifa etmişti.