Bilim insanları uyardı: Koronavirüsle mücadelede en etkili maske hangisi?

Bilim insanları uyardı: Koronavirüsle mücadelede en etkili maske hangisi?

Okullar, eğlence parkları gibi kalabalık mekanların bir bir açılmaya başlaması, dışarıda yemek yemek normalleşmeye başlamasına rağmen, koronavirüs salgını bizimle yaşamaya devam ediyor. Bilim insanları ise 'ideal' maskeyi belirledi

Pek çok ülke kamusal alanda maske takma zorunluluğu getirmemişti, ancak vaka sayılarındaki artışla birlikte Türkiye'de zaqten uygulanan maske takma zorunluluğu diğer ülkelerde de getirilmeye başlandı. ABD'nin önde gelen eğitim kurumlarından Duke Üniversitesi'nde görevli bilim insanları, 14 farklı maske türünü inceleyerek "ideal" maskeyi belirledi.

Duke Üniversitesi bilim insanları, hangi maskenin daha koruyucu olduğunu veriler ve özel takip sistemleriyle ortaya koyarken, günümüzde kullanılan 14 maske türünden hangisinin daha iyi olduğunu, hatta solunum yoluyla çıkan damlacıkların iletimi ile maskelerin etkinliğini değerlendirmek için lazer ışını ve cep telefonu gibi basit bir yöntemin kullanıldığını gözler önüne serdi. 

Genellikle sağlık çalışanları tarafından kullanılan N95 tipi maskelerin konuşurken insanın solunum sisteminden çıkan damlacıkları durdurmadan en iyi araç olduğunu belirleyen bilim insanları, "3 katmanlı ameliyat maskeleri ve evde yapılabilen pamuklu maskeler iyi performans gösteren diğer ürünler" açıklamasını yaptı.

Bandanaların boyundan başlayarak ağzı ve burnu kapatmasının pek bir koruyucu özelliği olmadığını açıklayan bilim insanları, örgü maskelerin de insanları korumadığını tespit etti.

Sokakta spor yapanlar tarafından tercih edilen boyunluk ve benzeri aksesuarların da etkisinin zayıf olduğu belirtildi. Bilim insanları, boyunluk takan insanların maske takmayan insanlardan daha fazla damlacık bıraktığını da dile getirdi. Uzmanlar, "Boyunluklar, solunum yolundan çıkan büyük boyutlu damlacıkları daha küçük hale getiriyor ve boyunluğun arkasından daha rahat çıkmasının önünü açıyor" dedi.

Bilim ekibinden Martin Fischer, "Özellikle kumaş maskelerin damlacıkları nasıl yaydığını görmek bizi aşırı şaşırttı. Biz insanların maske takmasını vurguluyoruz fakat lütfen işe yarayan maskeler takın. Evde yapılan pamuklu maskeler damlacıkları çok iyi durduruyor" ifadesini kullandı.

Kaynak: Haber Global TV

koronavirüs maske takma zorunluluğu Duke üniversitesi