Bilim insanları, Excel yüzünden insan genlerinin isimlerini değiştirdi

Bilim insanları, Excel yüzünden insan genlerinin isimlerini değiştirdi

Bilim insanları, yaptıkları çalışmalarda insanların genlerine ait kodları tarih olarak gören Excel ile yaşadıkları soruna genlerin isimlerini değiştirerek çözüm buldu

İnsanları birbirinden eşsiz kılan özelliklerinden biri olan genetik yapılarda, bilim insanları gen araştırmasında her geni farklı isimlendiriyor. Her bir genin kendi ismine ek olarak alfanumerik bir kodu bulunuyor. Bilim insanları tarafından sembol olarak adlandırılan bu kodlar, bir araştırmaya ya da bir belgeye baktığınızda hangi genden bahsedildiğini anlayabilmek için kullanılıyor. 

Pek çok araştırmada Excel kullanıldığı biliniyor. Bazı özelleşmiş, spesifik çalışmalar için farklı programlar kullanılsa da, pek çok araştırmada temel düzeyde çalışırken Microsoft Excel yeterli oluyor. Genetik çalışmalarda da Excel, en çok tercih edilen programlar arasında bulunuyor.

İSİMLERİ DEĞİŞTİRİLDİ

Genetik çalışmalarında bulunan bilim insanları bu nedenle 27 genin sembolünü değiştirdi. Bunun nedeni ise eski alfanumerik kodların kullanılması durumunda programın girilen verileri tarih olarak algılamasıydı. 'Membrane Associated Ring-CH-Type Finger 1' adlı yapının kısaltması MARCH1'di ve Excel bunu 1 Mart şeklinde tarihe çeviriyordu. 

Teknik olarak Excel’in virgül ve nokta sorununun bir benzerini yaşayan bilim insanlarının yardımına HUGO Gen Terminoloji Komitesi (HGNC) koştu. Dünya çapında kullanılan terminolojiyi belirleme hakkına sahip HGNC, yeni bir topluluk isimlendirme rehberi yayınladı. Yeni katalogla birlikte eski isimlendirmeler de belirtildi. Böylece değişikliklerden kaynaklı olarak kafa karışıklığı yaşanmasını engellemeyi amaçlandı.

 

gen genetik DNA haberler