Biden'dan Skandal Ayşenur Ezgi Eygi Açıklaması

Biden'dan Skandal Ayşenur Ezgi Eygi Açıklaması

ABD Başkanı Joe Biden Batı Şeria'da İsrail kurşunlarının hedefi olan Ayşenur Ezgi Eygi'nin kasten hedef alınmadığını "yanlışlıkla" vurulduğunu savundu. ABD Dışişleri bakanı Blinken ve Savunma Bakanı Austin ise İsrail'i açıkça kınamadı, sadece güvenlik güçlerinin Batı Şeria'da uyguladığı angajman kurallarının gözden geçirilmesini istediler.

Yasadışı yahudi yerleşimlerine karşı çıkan Türk ve Amerikan vatandaşı aktivist, başından vurularak hayatını kaybetti.

ABD Başkanı Joe Biden'sa İsrail kurşunlarının hedefi Ayşenur Ezgi Eygi’nin ölümü için "kaza" dedi!

Biden bir kez daha en yakın müttefiki İsrail ile aynı dili kullandı. İsrail ordusunun yaptığı açıklamaya benzer şekilde Eygi'nin kasten hedef alınmadığını savundu. "Kurşun yerden sekmiş" diye konuştu.

Biden'ın İsrail'in tepki çeken saldırılarında Tel Aviv'le aynı dili kullandığı ilk olay değil. Gazze'de yüzden fazla kişinin ölümüne yol açan hastane saldırısının ardından da İsrail'in söylemini tekrarlamış, "Karşı taraf yapmış gibi gözüküyor" diyerek suçu Hamas'a atmıştı.

Ancak Biden, Netanyahu yönetimiyle ağız birliği yaparken kendi yönetimiyle çelişti. Sadece birkaç saat önce açıklama yapan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Biden'ın aksine Eygi'nin öldürülmesini sert sözlerle eleştirdi.

Blinken, "Hiç kimse protestoya katıldığı için vurulmamalı ve öldürülmemeli. İsrail güvenlik güçleri Batı Şeria'daki operasyonlarında temel değişikliklere gitmeli" açıklamasında bulundu.
Blinken'ın bu sert tepkisine rağmen İsrail'i açıkça kınamaması dikkat çekti. ABD Savunma Bakanı Loyd Austin de İsrailli mevkidaşı Yoav Gallant ile telefonda görüştü. İsrail güçlerinin Batı Şeria'da angajman kurallarını yeniden gözden geçirmesi gerektiğini vurguladı; farklı bir tepki dile getirmedi.

Eygi'nin acılı ailesi tepkili. Ne Beyaz Saray'dan ne de Biden'dan başsağlığı telefonu aldıklarını söylediler. ABD'nin Eygi'nin ölümüne dair İsrail'den bağımsız bir soruşturma başlatmaması da eleştiriye neden oluyor. İsrail adaletine güvenilemeyeceği belirtiliyor.

Eygi, Batı Şeria'nın Beyta kasabasında son 4 yılda öldürülen 18. aktivist oldu. Kendisi gibi Amerikalı bir aktivist olan Rachel Corrie ise 2003'te Gazze'de Filistinlilerin evlerinin yıkılmasına karşı çıkarken, İsrail askerleri tarafından buldozerle ezilerek öldürüldü. 2022'deyse Filistinli gazeteci Şirin Ebu Akile görevi başındayken Batı Şeria'da kurşunların hedefi oldu. Akile tıpkı Eygi gibi başından vurulmuştu. İsrail güçleri ise Akile'nin "yanlışlıkla" öldürüldüğünü savunmuştu.