Biden'dan Afganistan açıklaması: Ne kadar erken çıkarsak o kadar iyi

Biden'dan Afganistan açıklaması: Ne kadar erken çıkarsak o kadar iyi

ABD Başkanı Joe Biden Afganistan'dan çekilme konusuna ilişkin "Şu anda süreci 31 Ağustos'a kadar tamamlama yolundayız. Ne kadar erken çıkarsak o kadar iyi" dedi.

ABD Başkanı Joe Biden, Taliban militanlarının büyük bir kısmını ele geçirdiği Afganistan'da devam eden tahliye sürecine dair açıklamalarda bulundu. 

70 BİN KİŞİ TAHLİYE EDİLDİ

Afganistan'dan şimdiye dek 70 binden fazla kişinin tahliye edildiği bilgisini veren Biden, "Tahliyeleri ağustos ayı bitmeden tamamlayabiliriz" dedi.

"TALİBAN'I EYLEMLERİNE GÖRE YARGILAYACAĞIZ"

Biden, "Afganistan'da gelecekte kurulacak herhangi bir hükümetin meşruiyeti tutumlarına bağlı; Taliban'ı eylemlerine göre yargılayacağız" diye konuştu.

BİDEN, DEAŞ TEHDİDİNE DİKKAT ÇEKTİ

Afganistan'daki DEAŞ tehdidine işaret eden ABD Başkanı, "DEAŞ Horasan Vilayeti örgütü; havaalanını, kuvvetlerimizi, müttefiklerimizi ve masum sivilleri hedef almaya çalışıyor" ifadelerini kullandı.

"Pentagon ve Dışişleri Bakanlığı'ndan, zaman sınırında ayarlama gerekirse alternatif planlar sunmalarını istedim" diyen Biden, "Dışişleri Bakanı'ndan, yarın Afganistan'da kalan Amerikalıların sayısı hakkında bir rapor hazırlamasını istedim" bilgisini paylaştı.

TALİBAN KABUL ETMEYECEĞİNİ AÇIKLAMIŞTI

Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahid, ABD'ye Afganları ülkeden gitmeye teşvik etmeme çağrısı yaparak, "Beraber yaşayalım, bizim için savaş bitti" dedi.

Kaos ortamı nedeniyle Afganistan vatandaşlarının Kabil Havalimanı'na gitmelerine artık izin vermediklerini belirten Mücahid, yabancı güçlerin Afganistan'ı terk etmesi için verilen son tarih olan 31 Ağustos'un uzatılmasını kabul etmeyeceklerini vurguladı.

son dakika son dakika haber