Beyrut'taki patlamada ölü sayısı yükseldi, 4 bin yaralı, onlarca kayıp var

Lübnan Sağlık Bakanı Hamad Hasan, "Beyrut Limanı'nda dün meydana gelen patlamada ölü sayısı 113'e yükseldi, ayrıca yaklaşık 4 bin yaralı onlarca da kayıp var" dedi.

4 binden fazla kişinin yaralandığı faciada, can kaybının 113'e yükseldiği, onlarca kişinin ise kayıp olduğu açıklandı. 

Beyrut Limanı'ndaki patlamada 6 yıldır bir depoda tutulan 2 bin 750 ton amonyum nitratın infilak etmişti. 

Lübnan Emniyet Müdürü Abbas İbrahim, Lübnan Yüksek Savunma Konseyi'nin toplantısı sonrası yaptığı kısa açıklamada, söz konusu amonyum nitratın Afrika'ya gönderilmek üzereyken limanda infilak ettiğini söyledi.

"TEHLİKE İÇİN 6 KEZ YARGIYA BAŞVURDUK"

Lübnan Gümrük Genel Müdürü Zahir, "Beyrut Limanı'ndaki patlayıcı maddelerin oluşturduğu tehlike için 6 kez yargıya başvuruda bulunduk" dedi.

PATLAMANIN ZARARI AÇIKLANDI

Beyrut Valisi Mervan Abbud, Beyrut Limanı’nda meydana gelen patlamanın 3 ila 5 milyar dolar hasara yol açtığını belirtti. Abbud, "Patlama sonucu evlerini terk etmek zorunda kalan yüz binlerce kişi, 2-3 aydan önce evlerine dönemez." ifadesini kullandı. 

ÇAVUŞOĞLU: 6 TÜRK VATANDAŞI YARALANDI

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Lübnan Dışişleri Bakanı ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Çavuşoğlu, "Lübnan’daki patlamada yaralanan vatandaş sayımız 6’ya yükseldi. 5’i hafif yaralı, ameliyat olan bir vatandaşımızın da durumu iyiye gidiyor. Aileleriyle de iletişim halindeyiz." açıklamasında bulundu. 

Beyrut'taki patlamada ölü sayısı yükseldi, 4 bin yaralı, onlarca kayıp var - Resim : 1

Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn'ın, Cumhurbaşkanlığına ait Twitter hesabından yaptığı yazılı açıklamasında, herhangi bir güvenlik önemli alınmadan 2 bin 750 ton amonyum nitratın 6 yıl boyunca bir depoda tutulmasının 'kabul edilemez' olduğunu ifade etti. Ülke genelinde 2 hafta süreyle olağanüstü hal ilan edilmesi gerektiğini kaydeden Avn, patlamaya sebebiyet verenlerin ve tüm sorumluların en ağır bir şekilde cezalandırılacağı sözü verdi.

Lübnan Bankalar Cemiyeti, internet sitesinden yaptığı açıklamada, Beyrut Limanı'nda yaşanan ve kentin farklı bölgelerinde büyük zarara neden olan patlama nedeniyle tüm banka şubelerinin bugün kapalı olacağını duyurdu.

 

Beyrut'taki patlamada ölü sayısı yükseldi, 4 bin yaralı, onlarca kayıp var - Resim : 2

LÜBNAN SAVUNMA BAKANI: SORUMLULAR CEZALANDIRILACAK

Lübnan Savunma Bakanı Zeyne Aker, başkent Beyrut'ta dün meydana gelen patlamayla ilgili ihmalden sorumlu olanların cezalandırılacağını söyledi. Bakan Aker, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Bu büyük ihmalin üzerinden 6 yıl geçti. Evet, sorumlular cezalandırılacak." ifadelerini kullandı.

Fransa'nın Notre Dame Katedrali yangınının ardından yardım eden ülkelere nasıl davrandığına bakmak gerektiğini, insani meselenin siyaset ve nefretin üstünde olduğunu aktaran Aker, "Böyle zamanlarda uluslar kendilerini keşfeder, insan tabiatları ortaya çıkar." paylaşımında bulundu.

Beyrut'taki patlamada ölü sayısı yükseldi, 4 bin yaralı, onlarca kayıp var - Resim : 3

DÜNYADAN LÜBNAN'A YARDIM

Dünya ülkelerinden Lübnan’a yardımlar başladı. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un basın ofisinden yapılan açıklamada, Lübnan’a düzinelerce acil yardım personeli, tıbbi birim ve 15 tonluk yardım ile iki uçak gönderdiği belirtildi. Gönderilen yardımların 500 kişinin tedavisinde yeterli olabileceği aktarıldı. Ürdün’ün tüm gerekli personeli içeren askeri sahra hastanesini Lübnan’a sevk edeceği açıklandı. Mısır’ın ise Beyrut’ta bir sahra hastanesi açtığı ve yaralıları kabul edeceği ifade edildi. Çekya İçişleri Bakanı Jan Hamacek, Lübnan’a 37 kişilik kurtarma ekibinin ve arama kurtarma köpeklerinin gönderildiğini ifade ederken; Danimarka ve Yunanistan ise Lübnan’ın isteği doğrultusunda yardıma hazır olduklarını açıkladı.

PATLAMAYA NEDEN OLAN AMONYUM NİTRAT NEDİR?

Melbourne Üniversitesi Kimya Mühendisliği fakültesinde öğretim görevlisi olarak görev yapan Gabriel da Silva, amonyum nitratın yağ ile kirlenmesi durumunda bir patlayıcı haline geldiğini ve Beyrut’taki patlamanın sebebinin bu olabileceğini ifade etti.

Silva, amonyum nitratın genel olarak gübre için kullanılan yaygın bir endüstriyel kimyasal madde olduğunu çünkü bitkiler için gereken azotu içerdiğini belirtti. Amonyum nitrat, diğer yandan madencilik sektöründe kullanılan patlayıcılarının ana bileşenlerinden biridir. Amonyum nitratın kendi başına patlayıcı olmadığı, aksine bir oksitleyici madde olduğu biliniyor.

PATLAMADAN SONRA ÇIKAN KAN KIRMIZISI DUMAN

Gabriel da Silva, amonyum nitratın tutuşmasının çok zor olduğunu ifade ederek "Bir patlama başlatmak için aşırı koşullara ihtiyacınız var" dedi. Silva, amonyum nitratın yağ ile kirlenmesi durumunda bir patlayıcı haline geldiğini ve Beyrut’taki patlamanın sebebinin bu olabileceğini söyledi. Silva, patlamadan sonra çıkan kırmızı dumanın kan kırmızı rengi olduğunu ifade ederek, bunun sebebinin azot oksit hava kirleticileri olduğunu belirtti.

 

Beyrut'taki patlamada ölü sayısı yükseldi, 4 bin yaralı, onlarca kayıp var - Resim : 4

İTFAİYECİLERDEN HABER ALINAMIYOR

Lübnan Sağlık Bakanı Hamad Hasan Lübnan’ın başkenti Beyrut limanında meydana gelen büyük patlamada, 100 kişinin öldüğünü, 4 bin kişinin ise yaralandığını açıkladı. Patlamanın, limanda depolanan büyük miktarda amonyum nitrattan kaynaklandığı ifade edildi. Patlamadan önce başlayan yangına müdahale eden itfaiyecilerden haber alınamadığı açıklandı.

VALİ GÖZYAŞLARINA BOĞULDU: HİROŞİMA'YI HATIRLATTI

Olay yerine gelen Beyrut Valisi Marwan Abboud, gazetecilere bilgi verirken gözyaşlarına boğuldu. Abboud, "Yangınla savaşmaya geldiler ve sonra kayboldular. Nerede olduklarını bilmiyoruz. Onları aramak için buradayız” dedi. Vali gözyaşları içinde “Bu bana Japonya'da, Hiroşima ve Nagazaki'ye olanları hatırlatıyor. Bu ulusal bir felaket" ifadelerini kullandı.

 

Beyrut'taki patlamada ölü sayısı yükseldi, 4 bin yaralı, onlarca kayıp var - Resim : 5

İÇİŞLERİ BAKANI FEHMİ PATLAMANIN SEBEBİ AMONYUM NİTRAT

Lübnan İçişleri ve Belediyeler Bakanı Mohamed Fehmi, yerel televizyon kanallarına verdiği demeçte patlamanın sebebinin limanda depolanan büyük miktarlarda amonyum nitrat olduğunu söyledi.

 

Beyrut'taki patlamada ölü sayısı yükseldi, 4 bin yaralı, onlarca kayıp var - Resim : 6

HASTANELERİN PARK ALANINDA YARALILARA MÜDAHALE EDİLİYOR

Bölgede bulunan Kızıl Haç yetkilileri, yüzlerce yaralı olduğunu ve hastanelerin doluluktan dolayı birçok hastayı hastanelerin bahçesinde veya park alanlarında tedavi edildiğini açıkladı.

Beyrut'taki patlamada ölü sayısı yükseldi, 4 bin yaralı, onlarca kayıp var - Resim : 7

CAMİ VE HASTANEDE BÜYÜK HASAR MEYDANA GELDİ

Lübnan'ın başkenti Beyrut'un liman bölgesinde bulunan bir depoda dün akşam meydana gelen şiddetli patlamada 100’den fazla kişi hayatını kaybederken, yüzlerce bina ağır hasar gördü. Şiddetli patlama nedeniyle Beyrut şehir merkezinde bulunan Muhammed Al-Amin Camii kullanılamaz hale geldi. Lübnan'ın en büyük camilerinden biri olan ve Sultanahmet Camii olarak da adlandırılan Muhammed Al-Amin Camii'nin patlamanın şiddeti ile pencereleri, kapıları ve duvarları yıkıldı.
Lübnan Sağlık Bakanı Hassan Hamad yaptığı açıklamada, Beyrut'taki El Rum Hastanesinin patlamadan dolayı tamamen hizmet dışı kaldığını bildirdi. Hasssan, patlamada El Rum Hastanesinde 18 sağlık görevlisinin hayatını kaybettiğini ifade etti.

Beyrut'taki patlamada ölü sayısı yükseldi, 4 bin yaralı, onlarca kayıp var - Resim : 8

2 HAFTA OHAL İLAN EDİLDİ 

Cumhurbaşkanı Mişel Avn'ın daveti üzerine gerçekleşen toplantının akabinde Savunma Konseyi'nden yapılan açıklamada, Beyrut'ta 18 Ağustos'a kadar 2 haftalık OHAL ilan edilmesine karar verildiği belirtildi.

Konsey ayrıca, ordunun, Beyrut'ta güvenliği sağlama görevini üstlenmesini, iç güvenlik güçleri, gümrükler, liman ve havalimanlarındaki silahlı güçler, silahlı koruma birlikleri ve itfaiyecilerin ordunun denetimine verilmesini kararlaştırdı.

 

Beyrut'taki patlamada ölü sayısı yükseldi, 4 bin yaralı, onlarca kayıp var - Resim : 9

Alınan kararlar arasında ayrıca, "yaralıların hastane masraflarının karşılanması için hastanelere fon tahsis edilmesi, hayatını kaybedenlerin ailelerine tazminat ödenmesi, patlamada buğday silolarının zarar görmesi nedeniyle buğday tedarikinde bulunulması, ithalat ve ihracat faaliyetinin devam etmesi için Trablus Limanı'nın hazır hale getirilmesi, oluşan zararın tespit edilmesi için Lübnan ordusuyla koordine içinde Yüksek Yardım Komisyonu oluşturulması ve bu komisyonun evleri kullanılamayacak duruma gelen ailelere barınak sağlaması, yabancı ülkelerden gelecek yardımlar için özel bir fon kurulması" yer aldı.

 

Beyrut'taki patlamada ölü sayısı yükseldi, 4 bin yaralı, onlarca kayıp var - Resim : 10

LÜBNAN BAŞBAKANI: YETKİLİLER BUGÜN YAŞANANLAR İÇİN BEDEL ÖDEYECEK

Patlamanın ardından açıklamada bulunan Lübnan Başbakanı Hasan Diyab, "Büyük felaket Lübnan'ı vurdu. Yetkililer bugün yaşananlar için bedel ödeyecek. 2014'ten bu yana orada bulunan bu tehlikeli depoyla ilgili tüm gerçekleri açığa çıkaracağız. Bütün kardeş ülkeleri Lübnan'la birlikte olmaya ve yardım etmeye çağırıyorum." ifadelerini kullandı.

 

Beyrut'taki patlamada ölü sayısı yükseldi, 4 bin yaralı, onlarca kayıp var - Resim : 11

ÜLKELERDEN YARDIM TEKLİFLERİ GELİYOR

Beyrut Limanı'ndaki patlamanın ardından Lübnan'a Katar başta olmak üzere Mısır, Ürdün, Irak, İran ve İsrail'den yardım teklifleri ile dayanışma açıklamaları geldi. Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani, patlamanın ardından Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn'la bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Al Sani'nin, telefon görüşmesinde patlama nedeniyle hayatını kaybedenler için Avn'a baş sağlığı dileyerek, ülkesindeki ilgili makamlara Lübnan'a sahra hastanelerinin gönderilmesi yönünde talimat verdiği belirtildi.

Irak Başbakanı Mustafa el Kazimi, yayınladığı yazılı açıklamada, Beyrut'u hedef alan kanlı saldırıda Irak hükümeti ve halkı olarak Lübnanlılarla dayanışma içinde olduklarını ifade etti. Kazimi, patlamada hayatını kaybedenlerin yakınlarına baş sağlığı, yaralılara acil şifalar diledi.

 

Beyrut'taki patlamada ölü sayısı yükseldi, 4 bin yaralı, onlarca kayıp var - Resim : 12

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi de sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, patlamada hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı ve sabır dileyerek şu ifadeleri kullandı: "Lübnan'daki kardeşlerimize, Lübnan halkına ve Lübnan hükümetine elim patlamada hayatını kaybedenler için taziyelerimi sunuyor, yaralılar için Allah'tan acil şifalar diliyorum."

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Twitter hesabı üzerinden "Yüreğimden Beyrut'a selamlar" yazısının bulunduğu bir fotoğrafla yaptığı açıklamada, ülkesinin her şekilde Lübnan'a yardım göndermeye hazır olduğunu belirtti.

Beyrut'taki patlamada ölü sayısı yükseldi, 4 bin yaralı, onlarca kayıp var - Resim : 13

Ürdün Dışişleri Bakanı Ayman Safadi, yaptığı açıklamada, patlama nedeniyle Lübnan'a ihtiyacı olan her türlü yardımı göndermeye hazır olduklarını söyledi. İsrail, Beyrut’ta meydana gelen patlamanın ardından Lübnan’a yardım teklifinde bulundu. İsrail Dışişleri Bakanı Gabi Aşkenazi ile Savunma Bakanı ve koalisyon ortağı Benny Gantz, Lübnan’a uluslararası aracılar üzerinden tıbbi ve insani yardıma hazır olduklarını belirtti.

 

Beyrut'taki patlamada ölü sayısı yükseldi, 4 bin yaralı, onlarca kayıp var - Resim : 14

PATLAMA ÖNCESİ VE SONRASI GÖRÜNTÜLER ACI TABLOYU GÖZLER ÖNÜNE SERDİ

Liman bölgesindeki korkunç görüntüler, bilançonun ağırlığını gösterirken, uydu görüntülerine yansıyan patlama öncesi fotoğraflar ile patlaması sonrası fotoğraflar, başkentteki felaketin büyüklüğünü ortaya çıkardı. 

Beyrut'taki patlamada ölü sayısı yükseldi, 4 bin yaralı, onlarca kayıp var - Resim : 15

Photo Credit:Satellite image ©2020 Maxar Technologies

Lübnan'ın başkenti Beyrut'taki facianın yaşanmasından önceki uydu görüntüleri ise, yer gözlemi, radar ve uydu, uydu ürünleri ve ilgili hizmetlerin imalatında uzmanlaşmış uzay teknolojisi şirketi Maxar tarafından paylaşıldı. Felaket sonrası yayınlanan korkunç görüntüler ile, limanın önceki hali arasındaki fark gözler önüne serildi. 

son dakika son dakika haber