Beyaz Saray duyurdu: El Kaide'nin lideri öldürüldü

Beyaz Saray duyurdu: El Kaide'nin lideri öldürüldü

Beyaz Saray, ABD kuvvetlerinin Yemen'de yürüttüğü bir terörle mücadele operasyonu neticesinde Arap Yarımadası El Kaidesi lideri Kasım el-Rimi'nin öldürüldüğünü açıkladı.

Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklamada,"Başkan Donald Trump'ın emriyle ABD, Yemen'de Arap Yarımadası'ndaki El Kaide örgütünün kurucusu ve lideri olan Kasım el-Rimi'nin öldürüldüğü bir terörle mücadele operasyonu düzenlemiştir." bilgisi verildi.

Rimi'nin 1990'lı yıllarda El Kaide'ye katıldığı ve Afganistan'da Usame bin Ladin ile çalıştığına işaret edilen açıklamada, "Rimi'nin liderliğinde Arap Yarımadası'ndaki El Kaide Örgütü Yemen'deki sivillere yönelik vicdansız saldırılar düzenlemiştir. Ayrıca bu örgüt, ABD'ye ve kuvvetlerimize yönelik birçok saldırı düzenlemiştir." değerlendirmesinde bulunuldu.

Söz konusu operasyonda Rimi'nin öldürülmesinin Arap Yarımadası'ndaki El Kaide ve El Kaide'nin dünya genelindeki varlığını zayıflatacağı belirtilen açıklamada, bu tür örgütlerin ABD'ye yönelik ulusal güvenlik tehditlerinin de ortadan kaldırılmasına bir adım daha yaklaşıldığı vurgulandı.

Açıklamada, "Rimi'nin öldürülmesiyle çıkarlarımız ve müttefiklerimiz daha da güvende. Bize zarar vermeye çalışan teröristlerin izini sürerek ve bunları ortadan kaldırarak, Amerikan halkını korumayı sürdüreceğiz." ifadeleri kullanıldı.

KASIM EL-RİMİ KİMDİR?

Kasım Muhammed Mehdi el-Rimi, tanınan diğer adlarıyla Ebu Hüreyre veya Ebu Hüreyre el-Sanai, Arap Yarımadası el-Kaidesi'nin lideridir.

Kasım Muhammed Mehdi el-Rimi, 5 Haziran 1978'de, günümüzde Yemen'in San'a iline bağlı Rimi köyünde doğdu. Afganistan Savaşı öncesinde Afganistan'a giderek el-Kaide'ye katıldı ve örgüt tarafından el-Faruk kampında eğitildi. Afganistan Savaşı'nda aktif olarak yer aldı.

2002'de Yemen'e döndükten sonra, kendisinin de arasında bulunduğu bir grubun, Ebu Ali el-Harisi'nin öldürülmesine tepki olarak Amerika Birleşik Devletleri'nin Yemen Büyükelçisi Edmund James Hull'a düzenlemek istedikleri suikast planı gün yüzüne çıktı. 2004'te, başkent San'a'daki beş elçilik binasına yapılan saldırı planıyla bağlantısı olduğu gerekçesiyle tutuklanarak cezaevine gönderildi. Şubat 2006'da, San'a'da tutulduğu hapishaneden 22 mahkumla birlikte kaçtı. 

Ocak 2009'da kurulan Arap Yarımadası el-Kaidesi'nin askeri komutanı olurken, örgüt lideri Nasır el-Vuheyşi'nin Haziran 2015'te öldürülmesi sonrasında örgüt liderliğine seçildi.


son dakika son dakika haber