Belçika Başbakanı'nın istifası kabul edildi

Ajans Bizim
Belçika İstifa
Belçika Başbakanı'nın istifası kabul edildi
Fotoğraf: DepoPhotos

Partisi Open VLD'nin çifte seçim yenilgisinden etkilenen Belçika Başbakanı liberal Alexander de Croo’nun istifası, bugün kendisini kabul eden Belçika Kralı Philippe tarafından kabul edildi.

"Bu bizim için özellikle zor bir akşam, seçmenlerden gelen sinyal netti" diyen Alexander de Croo, Flaman bölgesinde 7 sandalye (16'ya 9) kaybederek yüzde 8 oy alan partisi Open VLD'nin aktivistlerinin önünde gözyaşlarını silerken tepki gösterdi.

Belçika’da yaklaşık dört yıldır iktidarda olan iktidardaki "Vivaldi" koalisyonu için konçertonun sonu geldi.

Mevcut hükümetteki dört farklı ailenin siyasi rengine bir gönderme olan Vivaldi koalisyonunun arkasında Sosyalistlerden Liberallere, Ekolojistlerden Hıristiyan Demokratlara toplam yedi siyasi parti vardı ve Ekim 2020'den bu yana Başbakan olan De Croo ile ittifak halindeydi.

Belçikalı seçmenler, dün aşırı sağın yükselişi ve ekolojistlerin belirgin bir şekilde gerilemesinin damgasını vurduğu Avrupa Parlamentosu seçimleriyle birleşen ulusal genel seçimlerde koalisyon hükümetini reddetti. 

Belçika'nın en kalabalık bölgesi olan Flandre sağa kaydı. Aşırı sağcı Vlaams Belang (VB) partisi bölgesel parlamentoda zemin kazandı (31 sandalye, +8), ancak sürpriz bir sonuçla Yeni Flaman İttifakı'nın muhafazakârlarını yerinden edemedi (31 sandalye).

N-VA (Yeni Flaman İttifakı) lideri Bart De Wever, VB'nin birkaç aydır anketlerde önde gitmesine rağmen, "Ölüm ilanlarımız yazılmıştı ama bu seçimleri kazandık" diyerek sevincini dile getirdi.

Avrupa Parlamentosu'nda Fransız Rassemblement National (RN, Ulusal Birlik) ile ittifak yapan VB, federal Parlamento’da N-VA'nın (24 sandalye) ardından ikinci siyasi güç (20 sandalye) haline geldi. 

Anvers'in mevcut Belediye Başkanı Bart De Wever, Alexander De Croo'nun yerine Başbakanlığa aday. De Wever, Flandre’ın kontrolünü elinde tutarken, ulusal düzeyde çoğunluk koalisyonunu bir araya getirmede kendisini vazgeçilmez kılabilir!

Sıhhi kordon mu?

Yönetilemez olduğu söylenen Belçika, 2011 yılında tam teşekküllü bir hükümet olmadan 541 gün geçirdi. Alexander De Croo liderliğindeki yedi partili koalisyon nihayet 2020 sonbaharında, 2019 seçimlerinden 493 gün sonra kurulduğunda ülke bu rekorun çok uzağında değildi.

Ülkenin güneyindeki Fransızca konuşulan Valon bölgesinde liberal Mouvement Réformateur (MR, Reformcu Hareket), Sosyalist Parti'yi (PS) bir numaralı pozisyonundan etti. 

Oyların yaklaşık yüzde 30'unu alan MR, gelecekte kurulacak bir koalisyonun temel taşı olabilir. Genel olarak, De Croo koalisyonunun bir parçası olan Sosyalistler ve Ekolojistler, Fransızca konuşulan Belçika'da MR ve Engagés (merkezciler) lehine zayıfladı.

Ekolojist Parti, koalisyonlara dahil olduğu her yerde kendisini dışlanmış bulabilir. Federal Parlamento seçimlerinin en büyük kaybedeni olarak (10 sandalye kayıp), Belçikalı ekolojist ailenin Fransızca konuşan kolunun liderliği 10 Haziran'da istifasını açıkladı.

Ekolojist kamp, 2020'den beri Alexander De Croo liderliğindeki istifa eden hükümetle ilişkiliydi. Felemenkçe konuşan mevkidaşı Groen'in sahip olduğu altı sandalyenin de eklenmesiyle, bu siyasî grubun görev süresi sona eren meclisteki 21 milletvekiline kıyasla artık sadece 9 milletvekili (toplam 150 üzerinden) var.

Çevreciler, 2019'da büyük kazananlar arasındaydı. O dönemde, iklim protestoları dalgasına kapılmışlardı. 

Alexander De Croo, istifa etmiş olmasına rağmen, halefi atanana kadar günlük işleri yönetmekle görevli olacak.