Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko kimdir?

Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko kimdir?

Belarus'ta Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko'nun kazandığı seçimden memnun olmayan halk sokağa indi. Dünyanın gözünü çevirdiği gösteriler nedeniyle Lukaşenko'nun hayatı merak konusu oldu. Peki Lukaşenko kimdir? İşte yanıtı...

Belarus'ta açıklanan resmi sandık çıkış anketine göre, 26 yıldır iktidarda olan Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko seçimi büyük bir farkla kazandı. Ancak, 37 yaşındaki muhalif lider Svetlana Tikhanovskaya, sonuçlara güvenmediğini ifade etti. Sonuçların açıklanmasının ardından başkent Minsk'te protesto gösterileri düzenlendi. Seçimlerin hileli olduğunu savunan göstercilerden yüzlercesi gözaltına alındı. Belarus sokaklarının karışmasının ardından Avrupa Birliği tarafından 'diktatör' olaran tanımlanan Lukaşenko'nun kim olduğu merak konusu oldu. Peki Aleksandr Lukaşenko kimdir? İşte Lukaşenko'nun hayatı...

ALEKSANDR LUKAŞENKO KİMDİR?

Aleksandr Lukaşenko, Sovyetler Birliği’nin dağılmasının ardından 10 Temmuz 1994’te yapılan seçimlerde seçimi kazanarak iktidara gelmiş ve o günden bu yana hala Belarus’un başında bulunmaktadır. Yaklaşık 26 yıldır iktidarda bulunan siyaset adamı, gerçekleştirdiği uygulamaları, devleti yönetim biçimi nedeniyle Avrupa Birliği tarafından ‘diktatör’ olarak tanımlanmaktadır.

Lukaşenko, 30 Ağustos 1954’te Beyaz Rusya’nın Vitebsk bölgesinde dünyaya geldi. Mogilev Pedagoji Enstitüsünden mezun olan Aleksandr Lukaşenko ardından 1985 yılında Beyaz Rusya Tarım akademisi bitirdi. Lukaşenko, 1975-1977 yılları arasında Sovyetler’de Sınır Muhafaza Birliği’nde ardından 1980-1982 yılları arasında Sovyet Ordusu’nda görev aldı. Sovyet ordusu’nda subay olarak görev yapmasının ardından 1982-1985 yılları arasında kollektif çiftçilik başkan yardımcılığı görevini yürüten Lukaşenko devlet çiftliği ve İnşaat Malzemesi gibi fabrikalarda müdürlük görevlerini icra etti.

1990 yılında siyasete atılan Aleksandr Lukaşenko, Beyaz Rusya Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti meclisine milletvekili seçildi. 1993 yılında yolsuzlukla mücadele komitesinde başkanlık görevi yürüttü.

1991 yılında Sovyetler Birliği’nin dağılmasının ardından Belarus’ta kaynıyordu. O döneme kadar birçok görevde bulunan Lukaşenko, 1994’te Belarus’ta yeni anayasanın yürürlüğe girmesi sonrası seçime girmeye arar verdi. Anayasa sonrası ilk demokratik seçim gerçekleştirildi ve ilk turda yüzde 45.1, ikinci seçimde yüzde 80.1 oy alarak devlet başkanı seçildi.

Göreve gelir gelmez, Sovyetler sonrası devletlerde olduğu gibi ülkede yaygınlaşan yolsuzluk ile mücadeleye girişti. Aldığı sert tebdirler tepki çekti. İnsan haklarına ve uluslararası hukuka aykırı hamleleri nedeniyle Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği tarafından diktatör olarak nitelendirildi. Avrupa Birliği tarafından insan hakları ihlalleri nedeniyle yaptırımlar uygulandı.

Batı devletlerinden ziyade doğu devletleri ile ilişkilerini güçlü tutmaktadır. Sovyetler Dönemi sosyo-ekonomik politikaları izleyerek ülkesini kalkındırmayı başardı. Başta Rusya olmak üzere Kuzey Kore, Türkmenistan, Türkiye, İran, Katar, Küba, Çin, Sudan ve Venezuela ile iyi ilişkilere sahiptir. 

belarus Aleksandr Lukaşenko Lukaşenko kimdir