beIN'i yasa dışı izletmekle suçlanan Suudi Arabistan'dan 'korsan yayınla mücadele' sözü

beIN'i yasa dışı izletmekle suçlanan Suudi Arabistan'dan 'korsan yayınla mücadele' sözü

Dünya Ticaret Örgütü'nün bildirmesi ve haklı bulunmasıyla (DTÖ), beIn Sports'un yayınlarının yasa dışı olarak izlenmesine izin vermekle suçlanan Suudi Arabistan Futbol Federasyonu (SAFF) 'korsan yayınla mücadele' sözü verdi.

Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ), korsan maç yayını yapan beoutQ platformunun arkasında Suudi Arabistan'ın olduğunu, bu ülkenin uluslararası hukuku ihlal ettiğini bildirdi.

DTÖ'nün Anlaşmazlıkların Halli Anlaşması çerçevesinde Katar'ın talebi üzerine kurulan panelin hazırladığı raporda, Katar'ın korsan maç yayınlarına ilişkin başvurusu haklı bulunmuş, 130 sayfalık raporda, Suudi Arabistan'ın özellikle korsan yayınlara müsaade ettiği ve buna olanak tanıdığına dair iddialar kanıtlanmıştı. 

Suudi Arabistan'ın özellikle "Ticaretle İlgili Fikri Mülkiyet Anlaşması'nı" ihlal ettiği vurgulanarak, "Bu olgusal bulgulara dayanarak, DTÖ, açıkça ve bariz bir biçimde Suudi Arabistan'ın uluslararası antlaşma yükümlülüğü de dahil olmak üzere uluslararası hukuku tamamen ihlal ettiğine hükmetti." ifadesine yer verilmiş, beoutQ ile Suudi Arabistan devleti arasında doğrudan bir bağlantı kurmuş olduğu ortaya koyulmuştu.

SUUDİ ARABİSTAN'DAN KORSANLA MÜCADELE SÖZÜ

Dünya Ticaret Örgütü tarafından Türkiye'de Süper Lig karşılaşmalarının yayın hakkını da elinde bulunduran Katar şirketi beIn Sports'un yayınlarının yasa dışı olarak izlenmesine izin vermekle suçlanan Suudi Arabistan Futbol Federasyonu (SAFF), 'korsanlıkla mücadele' sözü verdi.

SAFF Başkanı Yasser Hassan Almisehal, UEFA'ya gönderdiği mektupta korsan yayınlarla mücadele etme sorumlulukları bulunduğunu kabul etti. 

Suudi Arabistan Fikri Mülkiyet Hakları İdaresi de şifreli spor kanallarını yayınlayan 231 internet sitesini engelleyeceğini açıkladı.

UEFA DA DESTEK VERMİŞTİ

UEFA, Dünya Ticaret Örgütünün (DTÖ) korsan maç yayını yapan beoutQ platformunun arkasında Suudi Arabistan'ın olduğunu açıkladığı raporu memnuniyetle karşılayarak beoutQ platformunun UEFA'ya bağlı maçların da içinde olduğu karşılaşmaları kaçak yayınladığı ve Suudi Arabistan'ın Arabsat tarafından iletilen frekanslarla kaçakçılığa ev sahipliği yaptığı aktarılmıştı.

"ARABİSTAN MERKEZLİ" İDDİASI ORTAYA ATILMIŞTI

beIN Media Group'a ait bir internet sitesinde, merkezi Suudi Arabistan'da bulunan korsan yayın platformu beoutQ'nun faaliyetlerini yine merkezi uydu sağlayıcısı Arabsat aracılığıyla yürüttüğü belirtilmişti.  

Sitede, 2017 yılında piyasaya çıkan beoutQ'nun şimdiye kadar milyarlarca dolar değerinde spor ve eğlence içeriğini yasa dışı olarak yayımladığı iddia edilmişti.  

Sitede ayrıca Suudi Arabistan'ın beIN Media Group'tan gelen bütün itirazlara karşı mahkeme yolunu kapattığı da vurgulanmıştı. 

NEWCASTLER UNITED'I ALMA ÇABASINA TEPKİ YAĞIYOR

Muhammed bin Selman'ın başkanlık ettiği Kamu Yatırım Fonu, kulübün mevcut sahibi Mike Ashley'e 300 milyon sterlin teklifte bulunmuştu. Satışın onaylanması durumunda Suudi grup, kulübün yüzde 80'ine sahip olacak. 

Uluslararası Af Örgütünün İngiltere Direktörü Kate Allen'ın Premier Lig Başkanı Richard Masters'a yazdığı mektupta, Suudi Arabistan Kamu Yatırım Fonu liderliğindeki bir konsorsiyumun Newcastle United'ı satın almasının engellenmesi istendi.  

BeIN CEO'su Yousef el-Obaidly ise Premier League kulüplerinin başkanlarına gönderdiği mektupta, Suudi Arabistan'ın lig maçlarını yasa dışı şekilde yayınlayan beoutQ platformuna izin verdiğine dikkati çekti. 

Uluslararası Af Örgütünün İngiltere Direktörü Kate Allen da Premier Lig Başkanı Richard Masters'a yazdığı mektupta, satışın engellenmesini istemişti.

Suudi Arabistan korsan yayın beIN Dünya Ticaret Örgütü Newcastle United