Bebeklerin genetiğini değiştiren bilim insanına hapis cezası!

Bebeklerin genetiğini değiştiren bilim insanına hapis cezası!

Geçtiğimiz yıl tüp bebek tedavisi gören 7 çiftin embriyolarının DNA'larında gen düzenleme yöntemiyle değişiklik yaptığını, genleriyle oynanmış ilk ikiz kız bebeklerin dünyaya geldiğini iddia eden Çinli bilim insanı Hı Cienkui, hapis cezasına çarptırıldı

Bilim adamı Hı'nın çalışmasında enfeksiyonları ilaçla bastırılan HIV taşıyan babaların spermlerinin laboratuvar ortamında HIV olasılığından temizlendiği, daha sonra embriyo oluşumu için tek bir spermin tek bir yumurtaya yerleştirildiği, bundan sonraki aşamada gen düzenleme yönteminin devreye sokulduğu belirtilmişti.

Laboratuvarda 22 embriyodan 16'sında gen değişikliği yapıldığı, 11 embriyonun anne rahmine yerleştirildiği, girişimlerin "Lulu" ve "Nana" adı verilen ikiz kız bebeklerle neticelendiği ifade edilmişti. Bilim insanının Çin'de 3 yıl hapse çarptırıldığı, ayrıca 3 milyon yuan (yaklaşık 2,5 milyon TL) para cezası verildiği aktarıldı. 

"SINIRI AŞTILAR"

Reuters'ın aktardığına göre, mahkemede ayrıca He'yle birlikte çalışan Zhang Renli ve Qin Jinzhou'ya da ceza verildi.

Xinhua haber ajansına göre mahkeme, ün ve refah için gerçekleştirilen araştırmanın bilimsel araştırma ve tıbbi tedavi konusundaki ulusal düzenlemeleri kasten ihlal ettiğini belirtti.  

Mahkeme, "Bilimsel araştırma ve tıbbi etik konusunda sınırı aştılar" ifadelerini kullandı. 

TEPKİ YAĞMIŞTI

Söz konusu çalışmanın "şoke edici olduğu" ve akademik etik ve normları ciddi şekilde ihlal ettiği vurgulanırken, ülkede tartışmalara yol açan Hı'nın bebeklere genetik müdahale bulunduğu iddiası, 122 Çinli bilim insanın ortak açıklamasında da "delilik" olarak nitelendirilmişti.

Çalışma, değiştirilen genlerin diğer genlerin görevlerinde sorun oluşturabileceği veya başka sağlık sorunlarını ortaya çıkarabileceği gerekçesiyle de eleştirilere maruz kaldı. 

Kamuoyunda eleştiriler gündemdeyken Hı, polis soruşturmasına tabi tutulmuş, hükümet de araştırmaların durdurulması yönünde talimat vermişti. Hı ayrıca Shenzhen'de çalıştığı Güney Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nden atılmıştı.  

haberler DNA