Başbakanları hastanede, İngilizler parklarda

koronavirüs

İngiltere'de yetkililer, vatandaşların evde oturması için her yolu deniyor. Sandbach polisi, ünlü müzik grubu Bee Gees'in 'Hayatta Kal' (Stayin' Alive) şarkısı eşliğinde dans ederek video çekti ve yayınladı.

İngiltere'nin Cheshire bölgesine bulunan Sandbach kenti polisi, halkın evinden dışarıya çıkmamasını sağlamak için, müzikle dans ettikleri video yayınladı. Ünlü müzik grubu Bee Gees'in dünyaca meşhur şarkısı Stayin Alive ile dans eden polis memurların görüntüleri basında ve sosyal medyada büyük ilgi gördü. Sandbach polisi görüntüyü, "Cumartesi gecesi evde oturun, hayatta kalın" mesajıyla yayınladı.

İngiltere genelinde ise uzun süredir, vatandaşların bir kısmı hiçbir önlem almadan parklarda, yerlerde otururken, yürüyüş yaparken, eğlenirken görüldü. Sosyal mesafe kurallarına ise uymadıkları gözlemlendi. 

Başbakanları hastanede, İngilizler parklarda - Resim : 1

SAYI YÜKSELİYOR

İngiltere Sağlık Bakanlığının açıklamasına göre, can kaybı 4 bin 313'ten 4 bin 934'e çıktı, vaka sayısı da 5 bin 903 artarak 47 bin 806 oldu. Son 24 saatte 12 bin 524 test yapılırken, toplam test sayısı da 195 bin 524'e yükseldi. 

Ülkede, kısmi karantina kararının etkileri görülmeden önce vaka ve ölü sayısının birkaç hafta daha artmaya devam etmesi bekleniyor.  

Başbakanları hastanede, İngilizler parklarda - Resim : 2

İlk etapta "toplumsal bağışıklık kazanılması amacıyla virüsün kontrollü yayılması" stratejisi izleyen İngiliz hükümeti, ölü sayısının 277 bini bulabileceğine yönelik raporlar ve eleştirilerin ardından geri adım atmıştı. 

23 Mart'ta alınan kararlarla halkın evden çıkmasına sınırlama getirilirken; marketler ve eczaneler hariç tüm ticari işletmeler de kapatılmıştı. 

İngiltere'de tahtın varisi Galler Prensi Charles'ın 25 Mart'ta, Başbakan Boris Johnson ile Sağlık Bakanı Matt Hancock'un ise 27 Mart'ta Kovid-19 testleri pozitif çıkmıştı. 

Başbakanları hastanede, İngilizler parklarda - Resim : 3

BORIS JOHNSON TEKRAR HASTANEYE KALDIRILDI

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) testi daha önce pozitif çıkan İngiltere Başbakanı Boris Johnson hastaneye kaldırıldı. İngiltere Başbakanlık Ofisi 10 Numara'dan yapılan yazılı açıklamada, "Başbakan, doktorunun tavsiyesi üzerine bu akşam testler için hastaneye kaldırıldı." ifadesine yer verildi.

55 yaşındaki Başbakan'ın Kovid-19 belirtileri göstermeye devam ettiği kaydedilerek, hastaneye kaldırılmasının tedbir amaçlı olduğu vurgulandı.

İngiltere Başbakanlık Sözcüsü dün semptomları devam eden ve dün gece hastaneye kaldırılan İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ın solunum cihazına bağlandığına ilişkin haberleri yalanladı.

Ateş ve öksürük gibi belirtiler gösteren Johnson'ın 27 Mart'ta yapılan testi pozitif çıkmıştı. O tarihten beri kendini izole eden Başbakan Johnson, 3 Nisan'da yayınladığı videoda, şu ifadeleri kullanmıştı: "Kendimi daha iyi hissediyorum ve 5 günlük tecride rağmen ne yazık ki hala bir semptomum var, küçük bir semptom. Hala ateşim var ve bu nedenle hükümetin tavsiyesi uyarınca, bu belirti gidene kadar kendimi tecrit etmeyi sürdürmem gerekiyor."  

Johnson'ın bu videosuyla 2 Nisan akşamı sağlık çalışanlarını alkışlaması sırasında çekilen görüntüsünde, hastalığın üzerinde yol açtığı etki dikkati çekmişti.

Başbakanları hastanede, İngilizler parklarda - Resim : 4

KRALİÇE 'KARARLILIK' MESAJI VERDİ

Kraliçe 2. Elizabeth, ölü sayısının 4 bin 934, vaka sayısının da 47 bin 806 olduğu İngiltere'de, ulusa sesleniş konuşması yaptı.

Tahttaki 68 yıl boyunca bugüne kadar sadece 4 kez bu tür bir konuşma gerçekleştiren 93 yaşındaki Kraliçe, sözlerine "gittikçe zorlaşan bir zamanda halka hitap ettiğini" belirterek başladı. 

Salgının günlük yaşamda kesintiye neden olduğuna işaret eden Kraliçe, bu süreçte ölümler nedeniyle bazılarının üzüldüğünü, bazıların ise mali güçlüklerle karşılaştığını ifade etti. 

2. Elizabeth, Ulusal Sağlık Hizmetleri gibi salgınla mücadelede ön saflarda yer alan kurumların çalışanlarıyla ihtiyacı olan kişilere yardım etmek için gönüllü olan yaklaşık 750 bin kişiyi övdü.

"Bu hastalıkla birlikte mücadele ediyoruz ve eğer birlik ve kararlılık içinde kalırsak, bunun üstesinden geleceğimiz konusunda sizi temin etmek isterim." diyen Kraliçe 2. Elizabeth, öz-disiplin, kararlılık ve dostane hislerin hala İngiltere'nin temel özelliklerini oluşturduğunu vurguladı.

İngiltere Kraliçesi, ülkenin daha önce de zorluklarla karşılaştığını ancak bu seferkinin farklı olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti: 

"Bu kez şifa bulmak için bilimin büyük ilerlemelerini ve şefkat gücümüzü kullanarak dünya çapındaki tüm uluslarla ortak bir çabada birleşiyoruz. Başaracağız ve bu başarı, her birimizin olacak. Daha fazlasına dayanmak zorunda kalma ihtimalimiz bulunsa da daha iyi günlerin geri geleceğini bilerek rahatlamalıyız. Tekrar arkadaşlarımızla, ailelerimizle olacağız, tekrar görüşeceğiz."

Kraliçe'nin, "Tekrar görüşeceğiz" ifadesi, 2. Dünya Savaşı sırasında yazılan bir şarkı sözünü akla getirdi.

Kraliçe de konuşmasında, sürecin kendisine 1940'ta bir çocuk olarak Windsor Kalesi'nden yaptığı ve evlerinden tahliye edilerek güvenli yerlere götürülen çocuklara seslendiği ilk yayını hatırlattığına değindi. 

İngiliz basınındaki haberlere göre, Kraliçe'nin konuşması, Londra'ya 35 kilometre uzaklıkta bulunan Windsor Kalesi'nin büyük bir salonunda kaydedildi. 

Çekim, Kraliçe ile koruyucu elbise giyen tek bir kameraman arasında yeterli boşluk bırakılarak gerçekleşti.

son dakika son dakika haber haberler İngiltere Boris Johnson Kraliçe Elizabeth koronavirüs sosyal mesafe