Bir ülke günlerdir sellerle boğuşuyor: 55 ölü

Küresel ısınma İklim değişikliği
Bir ülke günlerdir sellerle boğuşuyor: 55 ölü

Bangladeş’te ağustos ayının başından bu yana sel ve toprak kaymaları sonucu bir milyondan fazla insanı evsiz kaldı ve en az 55 kişi hayatını kaybetti.

Kötü hava koşullarından en çok etkilenen bölgelerdeki yetkililere göre, Cox's Bazar'da 21, Çittagong'da 19, Bandarban'da 10 ve Rangamati'de 5 kişi hayatını kaybetti.

Bangladeş Meteoroloji Dairesi Başkanı Azizur Rahman, "Bu, son yılların en şiddetli yağışlarında” dedi ve sadece 7 Ağustos'ta 312 milimetre yağmur kaydedildiğini belirtti.

Myanmar’daki baskılardan kaçan bir milyon Rohingya mülteciye ev sahipliği yapan Cox's Bazar'ın bölge yöneticisi Şahin İbrahim, "Cox's Bazar'da yaklaşık 600 bin kişi yağmurlardan etkilendi" dedi.

Ülkenin en büyük ikinci şehri ve limanı olan Çittagong'da yüzlerce köy sular altında kaldı. Yerel yönetici Abdübeşir Muhammed Fahrüzzaman, "Yağmur en az 5 bin sazdan yapılmış eve zarar verdi" dedi. 

Çittagong ve Cox's Bar arasında ulaşımın birkaç günlüğüne durdu ve demiryolu hatları büyük ölçüde zarar gördü.

Yerel bir hükümet yetkilisi olan Şahina Sultana, Çittagong bölgesinde beş kişinin kayıp olduğunu duyurdu. 

"Hükümetin halka yardım etmek için mümkün olan her şeyi yaptığını" belirten Sultana, ülke yetkililerinin en kötü etkilenen bu bölgeye gıda ve yardım gönderdiğini bildirdi.

Yaz musonları Güney Asya'ya yıllık yağış miktarının yaklaşık yüzde 80'ini sağlıyor, ancak sel ve toprak kaymaları yoluyla ölüm ve yıkıma da neden oluyor.

Aşırı hava olayları (hortumlar, sıcak hava dalgaları, seller, kuraklıklar) doğal olaylardır. Ancak uzmanlara göre, insan faaliyetleri sonucu ortaya çıkan sera gazı emisyonlarının neden olduğu küresel ısınma, bu olayların boyutunu ve sıklığını arttırıyor.

Kaynak: Ajans Bizim

Bangladeş sel Küresel ısınma iklim değişikliği