Baltık ülkeleri seyahat kısıtlamasını kaldırarak ilk oldular!

koronavirüs
Baltık ülkeleri seyahat kısıtlamasını kaldırarak ilk oldular!

Tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs salgınının parçaladığı ekonomiyi yeniden canlandırmak düşüncesiyle üç Avrupa Birliği ülkesi gece yarısı sınırlarını açtı

Geçtiğimiz günlerde Avrupa Komisyonu vaka sayısı konusunda benzer durumda olan ülkelerin sınırlarının açılmasını talep etti. Estonya, Letonya ve Litvanya'nın 15 Mayıs'tan itibaren sınırlarını kendi aralarında açarak vatandaşlara seyahat imkanı sağlayacağı duyurulmuştu. 

Gece yarısı üç ülke, adına 'Baltık ülkeleri seyahat balonu' dedikleri, sınırlarını kendi aralarında açmaya karar vererek, bunu gerçekleştiren ilk Avrupa Birliği üyesi ülkeler oldular. Onlarca Etonya sınır muhafızının araçları durdurmaya yönelik tüm işaretleri kaldırıp, yol kenarında kek yiyerek kahve içtikleri görüldü. İçlerinden bir memur, "Sınırlar tekrar açıldığı için küçük bir kutlama yaptık" ifadelerini kullandı.

Baltık ülkeleri seyahat kısıtlamasını kaldırarak ilk oldular! - Resim : 1

Genel olarak az nüfusa sahip Baltık ülkesi vatandaşları bölge içinde seyahat etmekte özgürken, kısıtlamaları kaldırmaya başlayan birçok ülke yurt dışından gelen turistleri iki haftalık karantinaya almak zorunda.  

Litvanya Başbakanı Saulius Skvernelis, "Baltık Seyahat Balonu, işletmelerin yeniden açılması için bir fırsat ve halk için hayatın normale döndüğüne dair umut ışığıdır." açıklamasında bulundu.

AB'NİN YOL HARİTASI

Avrupa Birliği Komisyonu, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında üye ülkelerdeki vaka sayılarında düşüşlerin başlaması ile birlikte ulaşım ve turizm sektörünün kademeli olarak açılmasını öngören tavsiye niteliğinde bir yol haritası açıklamıştı. 

Avrupa Komisyonu'nun iş veya gezi amaçlı seyahat önerileri şöyle:

Sosyal mesafe uygulanamayan bölgelerde karantina önlemine başvurulması

Uçak biletlerinin riski en az aza indirmek amacıyla internet üzerinden sağlanması

Uçaklara daha az yolcu alınması

Uçak yolculuklarında yeme içme ikramlarının yapılmaması

Yolculara ve personele maske zorunluluğu getirilmesi

Turist akınına uğrayabilecek bölgelerde hastanelerin vaka sayısının artması ihtimaline karşı hazırlıklı olması

Komisyon turizm sektöründe çalışan personele yönelik önlemleri şöyle sıraladı:

Turizm sektöründe çalışan kişilerin özel eğitime tabi tutulması ve Covid-19 salgınının belirtilerini tanıyabilmesi

Estonya Letonya Litvanya Avrupa Birliği karantina haberler koronavirüs