Bakan Fidan: İslam dünyası olarak Kur'an-ı Kerim'e hakaret eylemlerini protesto edeceğiz

Hakan Fidan

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Kur'an-ı Kerim yakılması eylemleriyle ilgili olarak, "31 Temmuz'da İslam dünyasının salgın haline dönüşen Kur'an-ı Kerim'e hakaret içeren eylemleri protesto kararları alacağına inanıyorum" dedi.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Macaristan Dışişleri ve Ticaret Bakanı Peter Szijjarto ile ortak basın toplantısında konuştu.

Fidan, Avrupa'daki Kur'an-ı Kerim'e hakaret içeren eylemlerle ilgili şunları söyledi:

"İslam ülkeleri ile ve ev sahibi bazı ülkelerle ciddi görüşmeler içerisindeyiz. Girişimlerimiz neticesinde bir dizi önemli gelişme vuku buldu. Özellikle 12 Temmuz'da BM İnsan Hakları Konseyi, Kur'an-ı Kerim'e saldırıları dini nefret olarak tanımladı. 25 Temmuz'da BMGK'da kutsal kitaplarına yönelik şiddet eylemi uluslarası hukuk ihlali gören karar kabul edildi.

31 Temmuz'da İslam İşbirliği Teşkilatı Dışişleri Bakanları'nın bu konulu toplantısı var. Ne kararlar alnacağına ilişkin görüş alışverişimiz devam etmekte. 31 Temmuz'da İslam dünyasının salgın haline dönüşen Kur'an-ı Kerim'e hakaret içeren eylemleri protesto kararları alacağına inanıyorum. Bu İslam dünyası için de bir ilk olacak. Ortak tavır gerekli aksi takdirde Avrupalı müttefiklerimizin belli konulardaki hassasiyetlerinin yeterince artacağına inanmıyoruz.

Avrupa'da her şey kitapların yakılmasıyla başlar. Onlar da devlet gözetiminde başladı. Ardından toplama kampları, sonrasında da neler olduğunu biliyoruz."

"İSVEÇ'TEN ADIMLARIN ATILMASINI BEKLİYORUZ"

Bakan Fidan, İsveç'in NATO üyeliği konusunda ise şunları söyledi: 

İsveç'le çalışmalarımız devam etti. Komite kuruldu. Çalışmaları yaptı. 5 toplantı oldu. Bir takım kararlar alındı. Yasalarında tadilata giderek terörizmle tanımı yeniden gözden geçirdi. Türkiye'nin isteklerine daha ciddi reaksiyon gösterebilmek için. Fakat bunlar çok yeni yapıldığı için belli adımların pratikte atılması zaman alacak gibi görünüyor. Diğer adımların atılmasını da bekliyoruz. 

Kaynak: Haber Global TV

Hakan Fidan İsveç Danimarka Kur'an-ı Kerim