Azerbaycan-Ermenistan sınırında yaşananları Büyükelçi Hazar İbrahim anlattı...

Azerbaycan-Ermenistan sınırında gerilim sürüyor. Azerbaycan Ankara Büyükelçisi Hazar İbrahim, 7 Azerbaycan askerinin şehit olması sonrası misliyle karşılık verilmesi ve yaşanan gerilimi Haber Global'e anlattı

Azerbaycan-Ermenistan sınırında çıkan çatışmalarda, Azerbaycan ordusundan biri tümgeneral olmak üzere 7 asker şehit oldu. Ermenistan'ın yaptığı bu saldırılara Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri'nin misliyle karşılık vermesi sonrasında onlarca Ermeni askeri öldürülürken, Ermeni mevzileri teker teker yerle bir edildi. Gerilimin ve çatışmaların halen sürdüğü bölgede yaşanan sıcak çatışma ile ilgili Azerbaycan Savunma Bakan Yardımcısı Kerim Veliyev Haber Global ekranlarında açıklamalarda bulundu. Veliyev, iki gündür devam eden çatışmalarda, Ermenistan ordusunun çok sayıda askeri araç ve mevzilerinin imha edildiğini vurguladı.

 

Büyükelçi Hazar İbrahim yaşananları şöyle anlattı;

Ne zaman biz Ermenistan'da gerilim görüyoruz, onlar bu adımları atıyorlar. Bu kez biraz farklı. Herkes biliyor ki, 30 yıldır Azerbaycan toprakları askeri, kanunsuz işgalleri altında ve genelde oradan provokasyonlar görürdük. Bu, Ermenistan'ın iç politikasına bağlıdır. Belki de böylece, bölgedeki başka kuvvetlerin de desteğini istemiş olabilirler. 

İki gün önce başladı ve biz her gün durumun daha da kötüleşip gerginleştiğini görüyoruz, tabii ki Ermenistan'ın bu provokasyonları cevapsız kalmıyor. Azerbaycan'ın 9 bölgesinin köylerindeki sivillere karşı Ermenistan tarafından ateş açılıyor. Cumhurbaşkanımızın da söylediği gibi, şehitlerimizin kanı yerde kalmadı, intikamları alındı. 

Biz haklıyız, hakkın yolundayız, uluslararası hukuk bizim tarafımızda. Biz bu konuyu çözeceğiz ve bunu diplomatik yollarla yapmak isteriz. Kendi insanlarını düşünsünler, bundan kendi insanları da zarar görüyor. 

Bizim o bölgede gerektiği kadar silahlı kuvvetlerimiz var. Oradan Ermenistan'a cevap verme kudretindeyiz. Ama bizim cevabımızın bir maksadı da, durum kötüleşmesin. Ermenistan bize karşı işgalci siyasetini yürütüyor, topraklarımızı işgal ediyor, biz ne kadar cevap vermiyorsak durum o kadar kötüleşiyor. Biz cevap vereceğiz ki, durum bundan sonra kötüye gitmesin. Azerbaycan bugüne kadar hiçbir zaman hiçbir ülkenin topraklarını işgal etmedi. 

 

 

"YALNIZCA TÜRKİYE TEPKİ GÖSTERDİ"

AGİT örgütünün, Minsk grubu var. Rusya, ABD ve Fransa'dan oluşuyor. Görevleri, Azerbaycan'ın topraklarını korumakla görevliler. Ayrıca BM'nin daimi üyeleri... Beklentimiz ilk önce, bu konuyla görevlendirilen ülkelerdir. Ve maalesef Minsk grubunun sadece 1 üyesinin yanımızda olduğunu gördük, o da kardeş Türkiye'dir. Türkiye sadece Azerbaycan'ın yanında olmadı, Türkiye hakkın yanındadır, ama bazı devletler bunu yalnızca 'kardeşlik' olarak görüyor. Bizim çağrımız diğer Minsk grubu üyelerinedir. 

 

 

 

"DEVLETLERİN 'SEN İŞGALCİSİN' DİYEREK TEPKİ GÖSTERMESİ GEREK"

Bu devletlerin 'Sen işgalcisin' diyerek tepki göstermesi, hukuka uygun olarak atılması gereken adımları söylemeleri gerek. Ama sadece bizim sözlerimizi birbiriyle çarpıtıyorlar. Teklifler oldu, ama bu üniversitede alınan kararlara benzer. Bu böyle olamaz. İki tarafı terazinin aynı kefesine koyamazlar, aynı kefede haklı, haksız olamaz. Bizim için vicdan çok önemli. Sadece açıklama yapmakla konu çözülmez. BM'nin kendi anlaşmasından en önemli maddelerinden birinde, kim güç istifadesinde bulunduysa, diğerinin karşılık verme hakkı var. 

Biz 2 gündür 24 saattir çalışıyoruz elçilikte. Hem Türk kardeşlerimiz hem Azerbaycan Türkü kardeşlerimiz buraya gelerek "Ne yapabiliriz?" diye soruyorlar. "Savaşmaya mı gidelim, maddi, manevi destek mi verelim?"... 2016 yılında da Ermenistan'ın provokasyonunu yaşamış, o zaman da Türk kardeşlerimizin desteğini görmüştük. Dün de hükümet, bakanlar, siyasi parti temsilcileri Azerbaycan'ın yanında olarak bizi duygulandırdılar. Özellikle Bakan Mevlüt Çavuşoğlu'nun paylaştığı videolar bizi çok duygulandırdı. Bizim yanımızdalar ve bunu her zaman hissediyoruz. Türkiye'nin Azerbaycan ile Ermenistan arasında arabulucuk yapmak gibi bir planı varmış, ama bu mümkün değil. 

 

Biz yalnızca barış için uğraştık, ama bize karşı böyle şeyler yapıldığında her zaman cevap vermişiz. Buna devam ederlerse, durumun daha da kötüleşeceğini göreceğiz.

 

Sadece onların vicdanlı davranmasını ümit edebilir, onlar üzerinde tesiri olan ülkelerin etkili davranmasını bekliyoruz. Haklıyız ve bunu gizlemiyoruz, herkesle paylaşıyoruz. Azerbaycan halkı, hükümeti birdir. Silahlı kuvvetleri hazırdır, kimsenin endişesi olmasın.

 

 

Hazar İbrahim Haber Global haberler