Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev aşı dağıtımındaki adaletsizliğe dikkat çekti

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev aşı dağıtımındaki adaletsizliğe dikkat çekti

Birleşik Milletler Asya ve Pasifik Ekonomik ve Sosyal Komisyonu'nun 77. oturumunda konuşan Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, 'aşı milliyetçiliği'nin, aşıların gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler arasında adaletsiz bir şekilde dağıtılmasının Azerbaycan'ı derinden endişelendirdiğini söyledi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, video konferans yoluyla Birleşmiş Milletler Asya ve Pasifik Ekonomik ve Sosyal Komisyonu'nun 77. toplantısına katıldı. Aliyev, konuşmada şunları ifade etti:

"Azerbaycan bölgede kalıcı barış ve güvenliği sağlamak istiyor. Azerbaycan, Doğu-Batı, Kuzey-Güney, Kuzey-Batı ulaşım koridorları gibi bölgesel bağlantı projelerinin uygulanmasına önemli katkıda bulundu. Halihazırda Azerbaycan topraklarından Asya ile Avrupa'yı bağlayan Doğu-Batı koridorunun bir parçası olacak Zengezur ulaşım koridoru üzerinde çalışıyoruz.

Bu koridor, Azerbaycan'ın Avrasya'nın bir ulaştırma ve lojistik merkezi olarak konumunu güçlendirmesini sağlayacak. Asya ve Pasifik havzasından olan ortak ülkeleri bu bölgesel projenin potansiyelini değerlendirmeye davet ediyorum.

Azerbaycan, pandemiye karşı küresel faaliyetin seferber edilmesi çabalarının ön saflarında yer almaktadır. Azerbaycan, Bağlantısızlar Hareketi dönem başkanı olarak Mayıs 2020'de koronavirüsle mücadele konusunda Bağlantısızlar Hareketi Zirvesinin başarıyla gerçekleşmesini sağladı. Bizim girişimlerimizle geçen yıl aralık ayında devlet ve hükümet başkanları düzeyinde BM Genel Kurulu özel oturumu yapıldı.”

AŞI MİLLİYETCİLİĞİ

Aliyev, 'aşı milliyetçiliği'nin, aşıların gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler arasında adaletsiz bir şekilde dağıtılmasının Azerbaycan’ı derinden endişelendirdiğini kaydederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Dünyadaki aşıların yüzde 53’ü 30’dan fazla zengin ülke tarafından sipariş edildi. Azerbaycan, hem Bağlantısızlar Hareketi dönem başkanı olarak hem de ulusal düzeyde, aşıların dünyada adil bir şekilde dağıtılması ve onların gelişmekte olan ve az gelişmiş ülkeler için ulaşılabilir olmasının sağlanması yönünde mücadelesini sürdürecektir.

Geçtiğimiz günlerde BM İnsan Hakları Konseyi, Azerbaycan tarafından Bağlantısızlar Hareketi adına önerilen, ülkelerin aşılara eşit erişimi konusundaki kararı oybirliğiyle kabul etti. 

Azerbaycan, çoğu az gelişmiş olan 30'dan fazla ülkeye koronavirüsle ilgili insani ve mali yardımda bulundu.”

Kaynak: Haber Global TV

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev