Aylarca izlendiler... Hayvanlar depremi önceden hissedebiliyor mu?

Aylarca izlendiler... Hayvanlar depremi önceden hissedebiliyor mu?

"Depremleri önceden tahmin etmek mümkün mü?" sorusuna yanıt aranırken, deprem bölgesinde aylarca izlenen 6 inek, 5 koyun ve 2 köpeğin davranışlarında bariz değişiklikler saptandı

Günümüzde depremleri önceden tahmin etmek mümkün olmasa da, yapılan araştırmalar hayvanların depremden önce farklı şekilde davrandığını ortaya koydu. Konstanz Üniversitesi ve Max Planck Hayvan Davranışları Enstitüsü, Kuzey İtalya'da 6 inek, 5 koyun ve 2 köpeğin takip cihazı takılarak hareketlerini izledi. 

Hareket verileri, hayvanların depremden önceki saatlerde alışılmadık şekilde huzursuz hareketler sergilediğini, depremin merkez üssüne ne kadar yakınlarsa farklı davranış şekillerini o kadar erken gösterdiklerini ortaya koydu. 

Bu sürede 18 bin deprem gerçekleşti. Gerçekten de depremlerden 20 saat öncesine kadar hayvanların anormal davranışlar gösterdiği tespit edildi.

Farklı bölgelerdeki, farklı hayvan türlerinin hareketlerinin yaklaşmakta olan depremin yeri ve zamanı hakkında ipuçları verebileceği düşünülüyor. 

Ancak uzmanlar, depremlerin tahmin edilip edilemeyeceği konusunda aynı fikirde değiller. Vahşi hayvanların, depremden hemen önce uyku ve barınma amaçlı kullandıkları sığınaklarını terk ettikleri, hayvanların huzursuz olduğu ifade edilirken, bu davranışların bilimsek incelemeye dayanamayacağı, hayvanların olağandışı davranışlarının çok net tanımlanamayacağı ve gözlem süresinin çok kısa olacağı aktarılıyor. 

deprem son depremler haberler