Eriyen buzulun içinden ceset çıktı!

Avusturya
Eriyen buzulun içinden ceset çıktı!
Fotoğraf: DepoPhotos

Avusturya'nın Tirol eyaletinde hızla eriyen bir buzulun üzerinde 20 yıldan daha uzun bir süre önce öldüğüne inanılan bir adamın cesedi bulundu.

Polis, bir dağ rehberinin cesedi geçen hafta Doğu Tirol'deki Schlatenkees buzulunun 2,900m yukarısında bulduğunu söyledi.

Cesedin yakınında içinde bir banka kartı ve ehliyet bulunan bir sırt çantası bulundu. Polis cesedi indirmek için bir helikopter kullandı. Polis adamın Avusturyalı olduğunu ve öldüğünde 37 yaşında olduğunu düşünüyor. Kimliğini belirlemek için DNA testleri yapılıyor.

Polis sözcüsü Christian Viehweider, BBC'ye yaptığı açıklamada bu testlerin sonuçlarının öğrenilmesinin birkaç hafta alacağını söyledi.

Yanında kayak turu ekipmanları bulunan adamın 2001 yılında bir kaza geçirdiğine inanılıyor.

Schlatenkees'in ülkenin en hızlı eriyen buzullarından biri olduğu düşünülüyor. Avusturya Alpler Kulübü'nün 2021/2022 raporunda Schlatenkees'in 89,5 metre ile en büyük kayba uğrayan buzul olduğunu açıklandı.

Geçtiğimiz Nisan ayında Avusturya Alpler Kulübü Avusturya'daki buzulların erimesinin rekor düzeyde olduğunu açıklamıştı. Kulüp, ölçümlerin başladığı 1891 yılından bu yana buzullarda hiç bu kadar büyük bir küçülme kaydedilmediğini belirtti.

Eriyen buzullar sırları ortaya çıkarıyor

Haziran ayında bir dağcı Tirol'de, Venediger dağ grubunda aynı buzul üzerinde insan kalıntıları ve kemikler buldu. Kalıntıların onlarca yıldır Schlatenkees'de olduğuna inanılıyor. DNA testleri devam ediyor.

Viehweider, "Bir buzulda bu kadar kısa bir süre içinde bu tür iki keşif yapılması oldukça alışılmadık bir durum" dedi.

Avusturya Alplerinde 1964'ten beri kayıp olan yaklaşık 45 kişiden hala haber alınamadığını söyledi.

İsviçre'de 1986'dan beri kayıp olan bir Alman dağcının cesedi geçen ay Matterhorn dağına yakın bir buzulda bulundu. Ceset, Zermatt'ın yukarısındaki Theodul buzulunu geçen dağcılar tarafından bulundu. Buzun içinden bir yürüyüş botu ve kramponların çıktığını fark ettiler.

DNA analizi cesedin 37 yıl önce kaybolan Alman dağcıya ait olduğunu gösterdi. O dönemde yapılan büyük bir arama kurtarma operasyonunda dağcının izine rastlanamamıştı. Polis dağcının ismini vermedi ancak yürüyüş sırasında kaybolduğunda 38 yaşında olduğunu söyledi.

İsviçre ve Avusturya bu yaz çok sıcak günler yaşadı ve Avrupa'nın doğası için kilit öneme sahip Alp buzullarının geleceğinden endişe ediliyor.

Buzulların kışın depoladığı kar, Ren ve Tuna gibi Avrupa nehirlerini doldurarak ekinler için ya da nükleer enerji santrallerinin soğutulması için su sağlıyor.

Kaynak: Ajans Bizim

Avusturya buzul ceset