Avustralya'da umut veren görüntü

Aylardır devam eden Avustralya yangınlarında kül olan milyonlarca hektar ormanlık alan ve ölen hayvanlar herkesi üzerken, yangınlar Avustralya'nın tarih öncesi Wollemi Çam ağaçlarını da tehdit etmeye başlayınca hükümetin gizli bir göreviyle mucize yaşandı

Avustralya için tarihi öneme sahip, atalarının 200 milyon yıl önce dinazorlardan bile daha yüksek olduğu düşünülen antik çam ağaçları korusu, gizli bir itfaiye göreviyle Avustralya'daki yangınlardan kurtarıldı.

Başkent Sidney'in kuzeybatısında bulunan Wollemi Ulusal Parkı'ndaki 5 bin kilometrekarelik gizli alanda yer alan Wollemi Çam'ı korusu, özel olarak oluşturulan bir itfaiye ekibi tarafından kurtarıldı. Bu nadir çam türlerinin en eski fosili 90 milyon yıl öncesine dayanıyor ve çamların dinazorlar döneminde var olduğu düşünülüyor. Vahşi doğada ise 200'den az Wollemi çamı kaldığı biliniyor.

Avustralya'da umut veren görüntü - Resim : 1

Yangın geciktirici özellikleri olan büyük hava tankerleri korunun içine bırakıldı. Ardından helikopterlere bağlı olarak koruya vinç yardımıyla indirilen itfaiyeciler, ağaçların yanmasını önlemek için özel bir sulama sistemi kurmak adına halatlarla koruya bırakıldı.

Çalışmalara katılan Çevre Bakanı Matt Kean, "Wollemi Ulusal Parkı, bu özel çam ağaçlarının vahşi doğada bulunduğu dünya üzerindeki tek yer. Burada da sayıca 200'den az kaldılar. Onları kurtarmak için elimizden geleni sonsuza değin yapacağımızı biliyorduk." dedi. Korunan alanla ilgili ayrıntılı bir bilimsel değerlendirme yapan ekipler bazı ağaçların hasar gördüğünü ancak türlerin hayatta kaldığını açıkladı.

BİR MİLYARDAN FAZLA HAYVAN YOK OLABİLİR

Avustralya'da orman yangınları, insan hayatının yanı sıra vahşi yaşamı da kötü yönde etkiliyor. Vahşi yaşam uzmanları, ülkenin güneydoğusundaki yangınlar nedeniyle bir milyardan fazla hayvanın, yüz milyarlarca böcek türünün telef olabileceğini belirtti ve bazı türlerin de daha keşfedilmeden yok olabileceğini ifade etti.

Çevrebilimci Chris Dickman, yangınlarda telef olan hayvanların tahminlerinden fazla olduğunu belirterek, "Yeni Güney Galler için tahminimiz, kuşlar ve sürüngenler dahil 800 milyon karasal hayvanın telef olmasıdır. Ancak bu sayı kurbağa, balık, yarasa ve omurgasızları içermiyor. Bu sayıları birleştirirsek bir milyardan fazla hayvanın yok olması muhtemel" dedi. 

Avustralya yangın cam