Avrupa nefesini tuttu, Fransa'daki seçimin sonucunu bekliyor

Haber Merkezi
Fransa
Avrupa nefesini tuttu, Fransa'daki seçimin sonucunu bekliyor
Fotoğraf: DepoPhotos

Fransa’da yarın seçmenler, erken seçimlerin ilk turunda Ulusal Meclis’in yeni üyelerini belirlemek üzere sandık başına gidiyor.

Seçmenler, Meclis’in 577 üyesini belirlemek için oy kullanacak. Milletvekillerinden 539'u Fransa anakarasından seçiliyor. Milletvekillerinden 27'si denizaşırı bölgeleri ve 11'i de yurtdışında yaşayan Fransız vatandaşlarını temsil etmek üzere Meclis’e giriyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, bu ayın başında yapılan Avrupa Parlamentosu seçimlerinde aşırı sağın göz kamaştırıcı hamlesi üzerine Meclis’i feshederek, 30 Haziran’da erken seçim yapılmasına karar vermişti. Seçimlerin ilk turda sonuçlanmadığı seçim çevrelerinde ikinci tur oylama 7 Temmuz’da yapılacak.

Ulusal Birlik

Seçimlerde Cumhurbaşkanı Macron'un merkezci hükümetinin aşırı sağın yükselişi karşısında potansiyel olarak ölümcül bir yenilgi alma riski bulunuyor.

Anketler, göçmen karşıtı Ulusal Birlik partisinin Ulusal Meclis'teki milletvekili sayısını büyük ölçüde arttırabileceğini belirtirken, seçim Avrupa Birliği'nin en büyük ülkelerinden olan Fransa’nın yörüngesini kökten değiştirebilir. Anketler, Ulusal Birlik’in oy oranını yüzde 37 olarak gösteriyor, bu da AB karar alma sürecinde itici bir güç olan Macron'u ikinci ve Son başkanlık döneminin geri kalanında zora sokabilir.

Fransa'da bu ayın başında yapılan Avrupa Parlamentosu seçimlerinden aşırı sağın galip çıkması, Cumhurbaşkanını, Ulusal Birlik’in Başkanı 28 yaşındaki Jordan Bardella ile karşı karşıya bırakma riski taşıyor. 

Bu durum AB'nin en büyük ikinci ekonomisini bilinmeyen bir noktaya sürükleyebilir çünkü bu iki adamın Fransa'nın geleceğine ilişkin planları birbirine neredeyse tamamen zıt ve aralarındaki güç paylaşımına dayalı “zoraki evlilik” çatışmacı ve bölücü olabilir.

Ulusal Birlik lideri Marine Le Pen ve hiç hükümet deneyimi olmayan Bardella, Macron'un Rusya ile savaşan Ukrayna'ya uzun menzilli silah tedarik etmeye devam etmesini engellemek için Başbakanlık yetkilerini kullanacağını söylüyor. 

Bu silahların Rusya'daki hedefleri vurma kabiliyetinin nükleer silahlı Fransa'yı Moskova'daki nükleer silahlı hükümetle doğrudan çatışmaya sürükleyebileceği korkusunu dile getiriliyor.

Ancak seçimin nihaî sonucu belirsiz görünüyor. Ulusal Birlik karşıtlarının, antisemitizmle tarihsel bağları olan milliyetçi, aşırı sağcı partinin ikinci turda yasama çoğunluğunu elde etmesini engellemek için zemin hazırlayabileceği düşünülüyor.

Ulusal Birlik, çifte vatandaşlığa sahip Fransız vatandaşlarının bazı güvenlik, savunma ve nükleer endüstri işlerinde çalışmasını engelleyerek, haklarını kısıtlama planları nedeniyle yeni eleştirilerle karşı karşıya kaldı. 

Gözlemciler, planlanan politika değişikliğinin Fransız vatandaşlarından oluşan bir alt sınıf yaratacağını ve uzun süredir göçmenlere, Müslümanlara, Yahudilere ve beyaz olmayan insanlara karşı düşmanlığı körüklemekle suçlanan partinin kalbindeki ayrımcı düşünce tarzını ortaya çıkaracağını düşünüyor.

İlk aşırı sağcı hükümet

Macron, seçimler sonunda Fransa'nın İkinci Dünya Savaşındaki Nazi işgalinden bu yana ilk aşırı sağcı hükümetle çalışma durumunda kalabilir.

Macron'un erken seçim kararı, daha önce bölünmüş olan partileri, muhaliflerin ekonomi, istihdam ve büyük kamu harcamaları vaatlerinin arkasında yeni İttifaklarda birleşmesini sağladı.

Ulusal Birlik, seçim kampanyası sırasında dağılan geleneksel sağdan kopmalarla güçlendi. Ayrıca aşırı sağcı partilerden de seçmen çekebilir. 7 Temmuz'daki zafer, Le Pen'in daha önce Ulusal Cephe olarak adlandırılan partiyi ana akım seçmenler için daha kabul edilebilir hale getirmek için yıllarca süren yeniden markalaşma çabasını taçlandıracaktır. 

Le Pen, partiyi antisemitik ve ırkçı nefret söylemi nedeniyle çok sayıda mahkumiyeti bulunan babası Jean-Marie Le Pen'den devraldı.

Macron ve adayları, 2017 ve 2022'de Cumhurbaşkanı seçilmesini sağlayan dinamiği yeniden canlandırmak umuduyla, sol-sağ blokların hem aşırı hem de tehlikeli olduğunu hararetle savunuyor. 

Ancak bu yöntem, yeniden seçilmesini takip eden son yasama seçimlerinde pek işe yaramadı ve hükümetini mutlak çoğunluktan yoksun ve Ulusal Meclis'te zayıflamış bir halde bıraktı.

Meclis seçimleri

Ulusal Meclis seçimleri genellikle her beş yılda bir ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden hemen sonra yapılır. Bu sefer olduğu gibi, Ulusal Meclis'in feshedilmesiyle erken seçimler de düzenlenebilir.

Aslında Fransa’da bir sonraki Parlamento seçimleri 2027 yılında, yani bir sonraki Cumhurbaşkanlığı seçiminden ardından yapılacaktı.

Ancak 9 Haziran pazar günü düzenlenen AP seçimleri sonunda Jordan Bardella'nın Başkanı olduğu Marine Le Pen liderliğindeki Rassemblement National (RN, Ulusal Birlik) partisinin AP seçimlerini kazanması, Macron’u erken seçim yapmaya mecbur bıraktı. 

Feshedilen Meclis’te hiçbir parti, 289'u olarak belirlenen mutlak çoğunluğa sahip değildi.

Macron’u destekleyen Rönesans partisi ile müttefikleri, 250 sandalye ile göreceli bir çoğunluğa sahipti. Sol partiler 149, Ulusal Birlik 88, Boyun Eğmeyen Fransa 75, Cumhuriyetçiler 61 sandalyeye sahipti. Geri kalanlarda komünistler, sosyalistler ve diğer gruplara aitti.

Bir seçim bölgesinde ilk turda hiçbir adayın seçilememesi halinde ikinci tur oylama yapılıyor. Bu turda, ilk turda ilk iki sırada çıkan aday ile seçim bölgesindeki kayıtlı seçmenlerin en az yüzde 12,5'ine eşit sayıda oy alan adaylar bir araya gelir. İkinci turda en yüksek oyu alan aday seçiliyor.