Avrupa'da bu gece saatler geri alınıyor!

Avrupa'da bu gece saatler geri alınıyor!

Avrupa ülkelerinde 26 Ekim Cumartesi gününü 27 Ekim Pazar gününe bağlayan gece kış saati uygulaması başlıyor. Gece 03.00'te saatler bir saat geri alınacak. Böylece günler kısalacak, geceler ise uzayacak.

Türkiye, 2016 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla yaz ve kış saati uygulamasına son vermişti, ancak Almanya ve diğer Avrupa ülkelerinde 1980 yılından beri enerji tasarrufu sağlamak amacıyla aralıksız olarak yaz ve kış saati uygulaması yapılıyor. 

Almanya da dahil çok sayıda Avrupa ülkeleriyle Türkiye arasındaki saat farkı ikiye, İngiltere ve İspanya gibi ülkelerle olan saat farkı ise ikiden üçe çıkacak. 

YAZ SAATİ UYGULAMASI 

AB'nin 28 üye ülkesinde 1981'de yapılan bir düzenlemeyle her yılın mart ayının son pazar günü saatler bir saat ileri alınırken, ekim ayının son pazar günü de bir saat geriye alınıyor. AB Komisyonu'nun, yaz saati uygulaması hakkında görüş almak için 4 Temmuz-16 Ağustos tarihlerinde yaptığı ankete 4,6 milyon kişi katılmıştı.

Avrupa Parlamentosu (AP), Mart ayında üye ülkelerde yaz ve kış aylarında saat değişikliği yapılmasına son verilmesine ilişkin hazırlanan tasarıyı onayladı.

Tasarıya göre, AB üyesi ülkeler Nisan 2020'ye kadar yaz veya kış saati arasında kalıcı bir tercihte bulunacak ve 2021 yılından itibaren mevsimsel saat uygulamasına son verecek. O nedenle Avrupa'da saatler son kez değişime gidiyor olabilir.

yaz saati kış saati 27 Ekim haberler