Victor Orban Avrupa'yı yeniden büyük yapmaya kararlı

Ajans Bizim
Macaristan Avrupa Birliği
Victor Orban Avrupa'yı yeniden büyük yapmaya kararlı
Reuters

Belçika'nın Avrupa Birliği Konseyi dönem başkanlığı uğun sona eriyor ve altı aylık bir dönem için Macaristan'a AB’nin dönem başkanlığını üstleniyor.

Brüksel ile Budapeşte'deki yetkililer arasındaki en hafif tabiriyle zor ilişkiler göz önüne alındığında, bu dönem başkanlığı Avrupa çevrelerinde endişeye neden oluyor. 

Ancak her ne kadar Macar lider kendisine "AB'yi içeriden değiştirme" hedefini koymuş olsa da, Macaristan Başbakanı Viktor Orban'ın manevra alanı sınırlı olacak.

Macaristan'ın bugün başlayan altı aylık Avrupa Birliği dönem başkanlığı için seçtiği slogan tamamen rastgele değil: "Avrupa'yı Yeniden Büyük Yap", aşırı muhafazakâr eski ABD Başkanı Donald Trump'ın sloganına açık bir gönderme. Eski ABD Başkanı, Viktor Orban'ın Macaristan'ına ideolojik ve siyasi yakınlığını hiçbir zaman gizlemedi.

Donald Trump'ın yanı sıra Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e de yakın olan Viktor Orban, Ukrayna'ya yardımı engellemek ve yıllardır kötülediği Avrupa Birliği'ne kendi damgasını vurmak için bu dönem başkanlığından faydalanabilir.

Orban Avrupa'ya damgasını vurmak istiyor

Bununla birlikte Macaristan Dönem Başkanlığı, yaz tatili nedeniyle kısa kesileceği için zaman açısından sınırlı olacaktır. Dahası, Brüksel'de yeni Parlamento ve yeni AB Komisyonunun kurulmasıyla birlikte bir geçiş dönemine denk geliyor. Bu durum kaçınılmaz olarak yasama faaliyetlerini azaltacaktır.

Macaristan'ın Avrupa Birliği Büyükelçisi Balint Odor'un aylardır belirttiği gibi, Macaristan'ın rolü esasen arabulucu ve koordinatör rolü olacak. Odor, ılımlılık kartını oynamak istediğinde ısrar ederken, Başbakan Orban çatışma kartını oynamakla suçlanıyor.

Ukrayna'ya yardım 

Viktor Orban'ın cumhurbaşkanlığı, Brüksel ile Macar yetkililer arasındaki oldukça karmaşık ilişkilere dikkat çeken Avrupa çevrelerinde endişeye neden oluyor. Bu endişeler özellikle Viktor Orban'ın çeşitli vesilelerle durdurmaya çalıştığı Ukrayna'ya yapılan yardımlarla ilgili.

Viktor Orban, Avrupa Birliği dönem başkanlığını altı aylığına devralmasının arifesinde, dün aşırı sağcı Avusturya partisi ve eski Çek Başbakanı Andrej Babis'in merkezci hareketiyle yeni bir Avrupa parlamentosu grubu kurma niyetini açıkladı.

Avrupa aşırı sağı, bir önceki dönemde birbirinden çok farklı iki gruba bölünmüştü ve Fransız Ulusal Birlik’in sandalye sahibi olduğu ID (Kimlik ve Demokrasi), İtalya Başbakanı Georgia Meloni'nin Fratelli d'Italia partisinin ECR (Muhafazakârlar ve Reformistler) ortaya çıkmıştı. 

Son zamanlarda, iki grup arasında özellikle Ukrayna sorunu konusunda derin farklılıklar olmasına rağmen, iki siyasi lider, tartışmalı Alman AfD partisinin ID grubundan dışlanmasıyla kolaylaşan tartışmalarla birbirine yaklaşmıştı. Bu dışlanma, Alman partisinin daha sonraki tartışmalı açıklamalarını takip etti. Ancak iki grup arasında bir birleşme hâlâ çok uzakta.

Aşırı sağcı bir süper grup fikri artık paramparça oldu

Bu çerçevede, Victor Orban'ın Fidesz partisinin yeni, üçüncü bir aşırı sağ grup kurmak istediğini açıklaması, Avrupa parlamentosunda bir aşırı sağ "süper grup" kurulması fikrini yıktı.

Aksine, bu açıklama, bu siyasî hareketi daha da parçalara ayırdı. Avusturya partisi FPO'nun "Avrupa için Vatanseverler" adlı bu girişime katılması, şimdiye kadar ID ile birlikte hareket eden altı milletvekilinin bu üçüncü aşırı sağ gruba katılmak üzere partiden ayrılacağı anlamına geliyor.