Asya'dan gelen kuzey yılanbaş balığı ABD ve Avrupa'da endişe yarattı: 1 metre uzunluğunda, keskin dişleri var, çok saldırgan ve karaya da çıkıyor!
Asya'dan gelen garip balık Avrupa Birliği'nde olduğu kadar ABD’de de endişe yaratıyor.
Missouri Eyaleti Yaban Hayatı Koruma Dairesi, geçen günlerde, kuzey yılanbaş balığının (Channa argus) varlığı konusunda bir kez daha uyarıda bulundu.
Sciences et Avenir bilim web sitesi, özellikle güçlü ve saldırgan olan bu yırtıcının endemik faunayı tehdit eden istilacı bir tür olduğunu belirtiyor.
Channa argus, diğerleri gibi sadece suda yaşayan bir hayvan değildir. Yaklaşık bir metre uzunluğunda ve beş kilo ağırlığında olabilir. Çenesi turna balığına benzeyen bir balık olmasına rağmen aslında bir yılanı andırır ve amfibi olma özelliğine, yani karada da yaşama özelliğine sahiptir. Oksijeni az suda ve hatta derisi nemli kaldığı sürece su dışında bile 0 ila 30°C arasındaki sıcaklıklarda birkaç gün hayatta kalabilir.
Missouri Eyaleti Koruma Departmanından yapılan basın açıklamasına göre, bu balığın dördüncü örneği 25 Mayıs'ta Wappapello gölünde bir balıkçı tarafından yakalandı.
Türün bir bireyi 2019 yılında, bir diğeri ise 2023 yılında bulunmuştu. Uluslararası Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliğine göre, aslen Asya kökenli olan bu hayvan, insan faaliyetlerinin de yardımıyla doğal yayılım alanının dışına geniş ölçüde sokuldu.
Rahatsızlık riski
Channa argus ekolojik bozulmaya neden olabileceği için endişe kaynağıdır. Balık, küçük balıklar, kabuklular, kurbağalar ve küçük sürüngenler de dahil olmak üzere "geniş ağzına sığabilecek tüm avları" yer.
ABD’de bu balığın yırtıcı türü yok, ancak yılda beş kez üreyerek, her seferinde 50 bin yumurta bırakabilir.
Kuzey yılanbaş balığı, bu şekilde çoğalmasıyla Missouri eyaletinde ve ABD’de başka birçok bölgesinde yerel gıda ve habitat kaynaklarını ele geçirme mal etme potansiyeline sahip!
Bu nedenle Avrupa Birliği de Channa argus'u endişe verici istilacı yabancı türler listesine ekledi, ancak bugüne kadar Avrupa'da herhangi bir örneğine rastlanmadı.