Araştırma ortaya koydu: Daha az çalışıyorlar!

koronavirüs
Araştırma ortaya koydu: Daha az çalışıyorlar!

Pandemi sürecinde hayatımızda daha yoğun yer tutan evden çalışma kavramı hakkında araştırmalar da sürüyor. Bu sistemin kalıcı olması gerektiğini düşünenlerin önünde ise dikkat çeken bir soru işareti var...

Evden çalışma pandemiyle hayatımızda iyice yer eden bir kavram haline geldi. Bir buçuk senedir bazı şirketler ofisten uzaktalar. Bazıları ise normalleşme döneminde karma bir model geliştirdi. Sağlıkla ilgili çekinceler şirketlerin aldıkları kararda bir numaralı etken. Akıllarda ise önemli sorular var.

Çalışanlar elbette “Ofislere dönecek miyiz?” diye soruyor. Dünya genelinde yapılan araştırmalarda çalışanlar karma bir sistemin kalıcı olarak uygulanması yönünde görüş veriyor. Tamamen evden ya da daha doğru tabirle “uzaktan” çalışmak isteyenlerin sayısı da az değil.

'VERİMLİLİK DÜŞER' ŞEHİR EFSANESİ AMA...

İşveren cephesinin aklındaki soru ise malum: Verimlilikler ne durumda? Uzaktan çalışmanın verimliliği düşürdüğüne yönelik fikirlerin birer şehir efsanesi oldukları pandemi döneminde ortaya çıktı.

Ancak Cambridge Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmanın yeni ortaya çıkan sonuçları da ilginç bir tablo ortaya koymakta. 766 kişinin katıldığı çalışmada insanlar evden çalıştıkları döneme dair kayıtlar tuttular.

Ne kadar süre çalıştıklarını, boş zamanlarında neler yaptıklarını, ev işlerini ve ayrıca yemek yemek uyumak gibi günlük davranışlarını da kayıt altına aldılar. Evde 11 yaşından küçük bir çocukla yaşayan insanların çalışma sürelerindeki azalma dikkat çekti.

'EVDE ÇOCUK VARSA'

Veriler, yukarıdaki tanıma uyan insanların Covid'den önce günde ortalama yedi saat 25 dakika çalıştıklarını gösterdi. Ayrıca veriler, söz konusu katılımcıların 2020'deki ilk karantina döneminde günde yaklaşık 43 dakika, 2021'deki ikinci karantina döneminde ise günde yaklaşık 32 dakika daha az çalıştıklarını ortaya koydu.

Bununla birlikte evde 11 yaşından küçük bir çocukla yaşamayanların da daha az çalıştıkları tespit edildi. Söz konusu katılımcılar 2020'deki karantina döneminde günde yaklaşık 28 dakika, 2021'de ise günde yaklaşık 22 dakika daha az çalıştılar.

İşe adanmış toplam sürenin düşmesinde ve ilk karantina döneminde görece daha çok kayıp zamanın ortaya çıkmasını uzmanlar virüsle yeni tanışıyor olmak, bunun getirdiği stres ve adaptasyon süreci ile açıklıyor. Aynı zamanda araştırmaya katılanlar arasından her beş kişiden biri, sabah 08.30'dan önce akşam 17.30'dan sonra normale nazaran daha fazla çalıştığını kaydetti.

Bazı bireyler için iş yetiştirmenin bir probleme dönüşmüş olduğu da bu veriyle ortaya çıkıyor.

Londra Queen Mary Üniversitesi'nden araştırmanın ortak yazarı Dr. Eileen Tipoe şöyle bir tespitte bulunuyor:

“Tipik çalışma saatleri dışında daha fazla iş yapmak zorunda kalmak, karantina sırasında insanların büyük ölçüde daha mutsuz olması anlamına geliyor ve bu şaşırtıcı değil.”

Araştırma bunun yanı sıra anneler ve babalar arasındaki “görev dağılımının” pandemiden nasıl etkilendiğini de ortaya koyuyor. Çalışmaya göre 11 yaşından küçük çocuğu olan anneler, eşlerine kıyasla normale nazaran günde 67 dakika fazladan ev işi yapıyor.

'DERS NİTELİĞİNDE ÇALIŞMA'

“Kadınların, özellikle de küçük çocukları olanların karantinadan orantısız bir şekilde etkilenmesi endişe verici” diyen Dr. Tipoe'ya ek olarak çalışmanın ortak yazarlarından olan Cambridge Ekonomi Fakültesi'nden Dr. Ines Lee şunları söylüyor:

“Tam kapanma dönemleri, zaman yönetimi modellerinde ciddi değişikliklere, rutinlerin bozulmasına ve iş hayatı - aile hayatı arasındaki ayrımın bulanıklaşmasına neden oldu. Çalışmamız, artık daha yaygın hale gelen uzaktan çalışma modeli ve karma model için dersler içeriyor.

İşverenler, pandemi sonrası dünyada daha iyi iş-yaşam dengesini teşvik etmelidir. Bu, çalışma saatleri dışındaki e-postalara sınırlamalar; ebeveynlere uygun evde çalışma programları gibi seçenekler içerebilir.”

[email protected]

*Haberdeki bilgilerin büyük bir kısmı The Telegraph'ta "People working from home do half an hour less each day, study finds" başlığıyla yayınlanan makaleden derlenmiştir.

Kaynak: Web Özel

evden çalışma koronavirüs Covid-19 evden çalışma kalıcı olacak mı evden çalışmak verimliliği düşürür mü