Türkiye karşıtı Piri'den görevi Amor devralacak!

Türkiye karşıtı Piri'den görevi Amor devralacak!

Avrupa Parlamentosunun (AP) yeni Türkiye raportörü, İspanyol Nacho Sanchez Amor oldu. AP'deki Sosyal Demokratların üyesi Amor, görevi, "PKK'nın Avrupa'ya tehdit oluşturmadığı" yönündeki açıklamasıyla tartışmaya yol açan Hollandalı Kati Piri'den devralacak

Nacho Sanchez Amor'un Türkiye raportörlüğü görevine getirilmesi, AP Komisyonunda görüşülerek onaylandı. AP'deki Sosyal Demokratların üyesi Amor, bu görevi, Sosyalist grup üyesi Hollandalı Kati Piri'den devralacak. 1960 Caceres doğumlu Amor, AP İnsan Hakları Alt Komisyonu ve Dışişleri Komisyonu üyesi. 

ÖNCEKİ RAPORTÖR PİRİ'NİN TÜRKİYE'YE KARŞI ÇİFTE STANDARDI 

Görevi sona eren Piri'nin bu süreçte hazırladığı yıllık Türkiye raporları, Ankara tarafından taraflı ve ön yargılı olarak nitelendirilmişti. Özellikle "PKK'nın Avrupa'ya tehdit oluşturmadığı" yönündeki açıklamasıyla tartışmaya yol açan Piri'ye Türkiye sert tepki göstermişti. Dışişleri Bakanlığı, söz konusu ifadelere "çifte standart ve ikiyüzlülüğün itirafı" şeklinde yanıt vermişti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da Piri hakkında, "PKK sempatizanı olan bir raportörden olumlu bir şey beklenmez. Farklı ülkelerden farklı siyasi görüşlerden raportörler olması gerekir aslında. Kati Piri dürüst olmadığını da kabul etti. Ankara'da görüşürken de özür dileyerek içeri girdi ama maalesef bu görüş de değişmedi." ifadelerini kullanmıştı.

Türkiye karşıtı Piri'den görevi Amor devralacak! - Resim : 1

YENİ RAPORTÖR TÜRKİYE'YE NASIL BAKIYOR? HAKKINDA NELER BİLİYORUZ?

Peki Nacho Sanchez Amor'un Türkiye ile ilgili yaklaşımları nasıl? Yeni raportörün uzun zamandır Türkiye'yi çok yakından takip ettiği açık. Twitter hesabından 15 Temmuz şehitlerinin Edirnekapı'daki mezarlarına çiçek bırakırken fotoğraflarını da paylaşan Amor, öte yandan Türk drone'ların Suriye sınırındaki güvenlik uçuşlarından, Türkiye'deki seçimlere kadar bugüne kadar bir çok konuda görüş bildirmiş, paylaşım yapmış, hatta Türkiye'deki son yerel seçimlerde gözlemci olarak bulunup görüşmeler de gerçekleştirmişti. Amor'un Selahattin Demirtaş davasını da yakından takip ettiği, Demirtaş'ı tutuklu bulunduğu Edirne F Tipi Cezaevi'nde ziyaret de etmişti.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Demokratik kurumlar ve İnsan Hakları Bürosu, AGİT Parlamenter Meclisi (AGİT PA) ve Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) girişimi temsilcilerinin 24 Haziran 2018 Türkiye seçimlerinde özel koordinatörü Ignacio Sanchez Amor'du. O dönemde yaptığı açıklamalarda cumhurbaşkanlığı ve milletvekili genel seçimlerinde adayların eşit temellerde yarışabilmesi için koşulların oluşmadığını, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ve AK Parti'nin 'kayda değer bir avantajdan faydalandığını' söyleyerek, YSK'nın seçim yasasında yaptığı değişiklikler ve OHAL koşullarında seçime gidildiğini anlatan Amor, bu süreçte medya, toplanma ve ifade özgürlüklerinin sınırlandırıldığını dile getirmişti. 

Amor 2018 yılında yaptığı iki günlük ziyarette, Selahattin Demirtaş ile Edirne yüksek güvenlikli cezaevinde bir toplantı gerçekleştirmiş, bu ziyaret esnasında ayrıca 15 Temmuz darbe girişiminde hayatını kaybedenler için de Edirnekapı Şehit Mezarlığını ziyaret etmişti. 

Türkiye karşıtı Piri'den görevi Amor devralacak! - Resim : 2

Amor, "Geçen iki günde, demokratik ve müreffeh bir Türkiye arzusu taşıyan kendini adamış pek çok kadın ve erkekle tanıştım. Adaylar, gazeteciler, seçim görevlileri, aktivistler ve her kesimden Türk vatandaşları Türkiye'nin başarılı olmasını istiyor ve erken başkanlık ve parlamento seçimlerinin profesyonel ve dürüst bir seçim misyonuyla gerçekleşeceği de aklımızda olacak" ifadelerini kullanmıştı.

İşte yeni raportörün son dönemde Türk siyaseti ve Türkiye ile ilgili yaptığı twitter paylaşımları:

Kati Piri Nacho Sanchez Amor