Antik Mısır'ın içi zehirli yılan kaynıyor

Dünya haberleri Mısır
Antik Mısır'ın içi zehirli yılan kaynıyor

Birleşik Krallık'taki Bangor Üniversitesi'nden Elysha McBride ve meslektaşları, Antik Mısır'ın adeta bir "yılan yuvası" olabileceğini ortaya koydu.

Araştırma ekibinden akademisyenlerin The Conversation'da kaleme aldıkları ortak yazıya göre çalışma, MÖ 330 ve 660 yılları arasında Mısır'da türlü türlü yılanın yaşadığını gösteriyor.

McBride ve meslektaşları bu sonuca Eski Mısır'ın iklimini bilgisayarda modelleyerek ulaştı.

ÖLÜMCÜL YILAN

Güçlü zehriyle kurbanının vücudundaki her bir delikten kan gelmesine neden olan ölümcül yılan, bugün Mısır'dan 650 kilometre uzakta, Sahra altı Afrika savanlarında yaşıyor.

Eski Mısırlıların bu yılanla nasıl karşılaştığını merak eden ekip, o dönemde D.typus'un Mısır'da yaşama ihtimali olup olmadığını araştırdı.

Nihayetinde iklim modelleri, Eski Mısır'ın ikliminin başlarda çok daha nemli olduğunun ve bugün orada yaşamayan birçok yılan türüne yuva olabileceğini gösterdi.

Ekip Afrika'nın tropik bölgelerinde, Kuzey Afrika'nın Mağrip bölgesinde ve Ortadoğu'da yaşayan 10 yılan türüne odaklandı.

Bu türler, bahsi geçen zaman aralığında hazırlanan ve Brooklyn Papirüsü diye bilinen tarihi metinde betimlenen yılanların özellikleriyle eşleştirilerek belirlendi.

Söz konusu papirüste o dönemde bilinen farklı yılan türleri, bunların ısırıklarının yarattığı etkileri ve tedaviler listeleniyor.

Araştırmacıların papirüsten hareketle seçtiği 10 yılan türü arasında kara mamba, kabarık engerek ve D.typus gibi Afrika'nın en kötü şöhretli yılanlarından bazıları yer aldı.

İncelemeler, bu 10 türün 9'unun muhtemelen bir zamanlar Eski Mısır'da yaşadığını ortaya koydu.

Bunlardan birçoğunun, bugünkü Sudan topraklarının kuzeyini ve Kızıldeniz kıyılarını mesken tuttuğu düşünülüyor.

Örneğin D.typus yılanlarının, Kızıldeniz kıyılarında, yani 4 bin yıl önce Mısır'ın parçası olan topraklarda yaşadığı tahmin ediliyor.

Ekip bu türden çalışmaların Dünya ekosisteminin binlerce yıl içinde nasıl değiştiğine dair daha net bir tablo sunacağı kanaatinde.

 Kaynak: Independent Türkçe

Kaynak: Haber Global TV

Mısır Antik Mısır